Lapset maksavat

Itä-Suomen aluehallintoviraston sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola on syystä huolissaan tuhansien pienten koululaisten puolesta. Lehtolan mielestä ei ole oikein, että lapset joutuvat istumaan päivittäin jopa 2,5 tuntia koulukyydeissä, kun oma kyläkoulu on lopetettu.

2,5 tuntia on pitkä aika kaikkien elämässä saati sitten lapsen, joka joutuu sen ohessa istumaan myös koulun penkillä viisi, kuusi tuntia päivittäin. Kun tuntimäärät lasketaan yhteen, kylillä asuvat alle kymmenvuotiaat joutuvat uurastamaan yhtä pitkiä työpäiviä kuin heidän vanhempansa. Tämä ei voi olla oikein.

Jokaisen kyläkoulun lopettamista on edeltänyt aina kyläläisten voimakas kapinaliike. Vain poikkeustapauksissa tämä kapinointi on johtanut tuloksiin. Ratkaisevassa asemassa olevien kunnanvaltuustojen enemmistö on sanonut viimeisen sanan ja todennut, että kunnalla ei ole juuri sillä hetkellä muita säästökohteita kuin kyläkoulut.

Moraalisesti on tietenkin kestämätöntä, että nimenomaan yhteiskunnan nuorimmaiset pannaan maksamaan omalla hyvinvoinnillaan kuntien talousvaikeuksia. Pitkät koulumatkat eivät rasita vain ruumiillisesti, vaan uuvuttavat lapsia myös henkisesti. Läksyjen tekeminen raskaan koulupäivän jälkeen kysyy voimia, ja jos ketkä, niin maaseudun lapset ovat arjen sankareita tämän päivän Suomessa.

Surullisinta tässä kaikessa on, että useimmat lakkautetut kyläkoulut olisi voitu säästää hyvällä tahdolla ja paremmalla ymmärryksellä. Kari Lehtolan Itä-Suomen maakunnista tekemä selvitys kertoo, että kouluja on lopetettu kolme kertaa enemmän kuin oppilasmäärien putoaminen olisi sinällään edellyttänyt.

Toisin sanoen: kulujaan karsiva valtio ei ole pääsyyllinen kyläkoulujen kuolemaan, vaan ratkaisevat päätökset on tehty puhtaasti paikallisesti. Takavuosina opetushallinnon ylijohto suorastaan jarrutteli koulujen lopettamista. Kylillä noita puheita kuunneltiin, mutta valtuustoissa ne menivät kuuroille korville.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.