Lapsi ja nuori liikkeelle

Pieni lapsi liikkuu luonnostaan, vanhempien mielestä joskus liiaksikin. Jossakin vaiheessa spontaani liikkuminen hiipuu ja kouluikäiset juuttuvat tietokoneiden ja televisioiden äärelle. Koululaisten vähäisestä liikunnasta on kannettu huolta jo useampia vuosia. Se on alkanut näkyä lasten lisääntyvänä ylipainona.

Nuoren Suomen ensimmäiset kouluikäisille laaditut fyysisen aktiivisuuden suositukset julkistettiin eilen. Vähimmäistavoitteeksi 7-18-vuotiaille on asiantuntijat ovat asettaneet 1-2 tuntia monipuolista liikuntaa päivässä.

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) haastaa kunnat, kodit, koulut ja järjestöt kansallisiin liikuntatalkoisiin lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Kouluille hän lupasi lisää liikuntatunteja ja kannusti niitä pitämään yhden pidemmän liikunnallisen välitunnin.

Idea on erinomainen, mutta samalla on huolehdittava, että koulujen piha-alueet ovat liikuntaan houkuttelevia. Toimetonta seisoskelemista ei voida pitää liikuntana. Jos koulumatka on mahdollista tehdä jalkaisin, liikuntaa tulee kuin itsestään.

Koululiikunnan neuvottelukunta esitti jo viime vuoden lopulla toimenpiteitä koululiikunnan kehittämiseksi. Neuvottelukunta katsoi, että kouluille on taattava riittävät resurssit liikunnan opetussuunnitelman perusteiden mukaisen opetuksen kunnolliseen toteuttamiseen. Neuvottelukunnan mielestä perusopetukseen ja toisen asteen koulutukseen on lisättävä kaikille yhteisiä liikuntatunteja.

Mitä varhemmin liikunnallinen elämäntapa omaksutaan, sen parempi. Ensisijaisesti vanhempien on ymmärrettävä sen merkitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.