Lapsi ja nuori liikkeelle

Pieni lapsi liikkuu luonnostaan, vanhempien mielestä joskus liiaksikin. Jossakin vaiheessa spontaani liikkuminen hiipuu ja kouluikäiset juuttuvat tietokoneiden ja televisioiden äärelle. Koululaisten vähäisestä liikunnasta on kannettu huolta jo useampia vuosia. Se on alkanut näkyä lasten lisääntyvänä ylipainona.

Nuoren Suomen ensimmäiset kouluikäisille laaditut fyysisen aktiivisuuden suositukset julkistettiin eilen. Vähimmäistavoitteeksi 7-18-vuotiaille on asiantuntijat ovat asettaneet 1-2 tuntia monipuolista liikuntaa päivässä.

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) haastaa kunnat, kodit, koulut ja järjestöt kansallisiin liikuntatalkoisiin lasten ja nuorten liikunnan edistämiseksi. Kouluille hän lupasi lisää liikuntatunteja ja kannusti niitä pitämään yhden pidemmän liikunnallisen välitunnin.

Idea on erinomainen, mutta samalla on huolehdittava, että koulujen piha-alueet ovat liikuntaan houkuttelevia. Toimetonta seisoskelemista ei voida pitää liikuntana. Jos koulumatka on mahdollista tehdä jalkaisin, liikuntaa tulee kuin itsestään.

Koululiikunnan neuvottelukunta esitti jo viime vuoden lopulla toimenpiteitä koululiikunnan kehittämiseksi. Neuvottelukunta katsoi, että kouluille on taattava riittävät resurssit liikunnan opetussuunnitelman perusteiden mukaisen opetuksen kunnolliseen toteuttamiseen. Neuvottelukunnan mielestä perusopetukseen ja toisen asteen koulutukseen on lisättävä kaikille yhteisiä liikuntatunteja.

Mitä varhemmin liikunnallinen elämäntapa omaksutaan, sen parempi. Ensisijaisesti vanhempien on ymmärrettävä sen merkitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.