Lapsi menee pesuvedessä

Kuopiossa valmistui kesäkuun lopulla lastensuojelun suunnitelma vuosille 2009-2012. Lakisääteinen suunnitelma on tarkistettava säännöllisesti ja huomioitava kunnan talousarviossa.

Työryhmän sihteerin, tutkija-sosiaalityöntekijä Maarit Antikaisen allekirjoittama esipuhe on mielenkiintoinen ja pysähdyttää toivottavasti kaikki lasten hyvinvoinnista vastuussa olevat.

Antikainen toteaa olleensa 2000-luvulla ainakin 15 eri projektissa, kehittämishankkeessa, ohjelmatyössä tai työryhmässä, jonka tavoitteena on ollut kehittää lastensuojelun palveluita. Uusia on aloitettu ennenkuin edelliset on pantu toimeen.

Tässä olisi jo riittävästi kummasteltavaa, mutta Antikaisella on muutakin huomautettavaa. Kaupungin hallintokunnat työllistävät toisiaan käynnistämällä hankkeita ja perustamalla työryhmiä toisistaan tietämättä.

Ja ilmeisesti välittämättäkään.

Erityisesti juuri nyt, kun kaupunki lomauttaa työntekijöitään, jokaisen työntekijän tulisi tietenkin paneutua vain tärkeimpään. Lastensuojelun kehittämistyön kokonaiskustannukset eivät Antikaisen arvion mukaan ole kenenkään tiedossa, mutta hän on laskenut, että puheena olevan työryhmän kokouksiin kului noin 600 henkilötyötuntia, 30 000 euroa.

Antikainen vetoaa valtuutettuihin, että työryhmän työn tulokset arvioidaan huolellisesti, esitykset hylätään tai pannaan täytäntöön.

- Hartain toiveeni on, että käsillä olevien asioiden päättämistä ei siirretä enää mihinkään työryhmään.

Koska työryhmä ei saanut aikaiseksi yhteistä näkemystä siitä, mitä lasten suojelemiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi yhteisesti tavoitellaan, suunnitelman jatkokäsittely on kysymysmerkki. Jos asiantuntijat eivät saa selkoa tavoitteistaan, kuinka sitten maallikot, jollaisia valtuutetut pääasiassa ovat.

Ja vielä: lastensuojelun kokonaisuudesta ei vastaa eikä sitä johda yksin mikään toimiala.

- Sanonta "kukin toimiala omissa poteroissaan" on mielestäni kukoistanut myös tässä suunnitelmatyössä, Antikainen kuittaa.

Suunnitelmaan on kirjattu koko joukko haasteita, esimerkiksi tämä: lastensuojelun asiakasperhe saattaa yrittää ratkoa ongelmiaan kymmenenkin eri työntekijän kanssa.

Siinä olisi tietämistä täysissä ruumiin ja sielun voimissa olevalle perheellekin saati sitten perheelle, jossa kipeät ongelmat ovat alati käsillä. Auttajien liudasta huolimatta perhe saattaa kokea, ettei ole saanut apua. Eikä se ole perheen syy.

Lastensuojelun tehtävänä on huolehtia niistä lapsista, joiden vanhemmat eivät siihen kykene.

Lastensuojeluilmoitusten määrä yli kaksinkertaistui vuodesta 2006 vuoteen 2008. Syitä on useita. Lastensuojelun tarve kasvaa, mutta myös eri tahojen herkkyys ilmoittaa viranomaisille huolensa lapsesta.

Laki velvoittaa tekemään lastensuojelutarpeen selvityksen jokaisesta uudesta asiakaslapsesta. Kuopiossa näin ei kuitenkaan ole tehty. Jos se tehtäisiin kaikille avohuollon asiakkaiksi tuleville lapsille, kaikki nykyiset sosiaalityöntekijät tekisivät pelkästään selvityksiä. Työntekijöitä tarvittaisiin lisääkin.

Selvityksen perusteella kuitenkin ratkaistaan paljon; lastensuojelun jatkuminen tai päättyminen.

Vastuuta lapsista ei voi siirtää sillä verukkeella, että nyt ei oikein ole rahaa. Sitä on oltava ja pitkään, sillä tänä päivänä huostaanotettu vauva saattaa olla sijoitettuna perheeseen tai laitokseen seuraavat 18 vuotta. Paha sanoa, mutta hänestä tulee kaupungille todella kallis lapsi.

Jos rahaa on vähän, se pitää käyttää tarkasti. Esimerkiksi lastenneuvoloissa tarvittaisiin 5-6 terveydenhoitajaa ja hiukan lisää lääkäriä tekemään ennaltaehkäisevää työtä. Palkkasumma vastaa 3-4 lastensuojelusijoitusta. Uskon, että terveydenhoitajien työ säästäisi paljon useampia huostaanottoja.

Kärsimyksen säästöä ei kukaan pysty mittaamaan.

pirjo.ronkainen@savonsanomat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.