Lapsilisä ei kuulu köyhille

Ylen uutiset iski maanantaina suoraan suoneen muistuttamalla, että lapsilisä lasketaan yhä tuloksi toimeentulotukea saaville.

On laskettu pian 17 vuotta, vuodesta 1994 lähtien.

Toisin sanoen, kaikista köyhimmät perheet eivät saa lapsilisää, koska toimeentulotuesta vähennetään lapsilisän verran.

Käytäntö koskettaa monia, sillä lähes joka kymmenes lapsi eli noin 50 000 lasta jää vaille lapsilisäänsä. Suurin osa menettäjistä on yksinhuoltajaperheitä.

Se on väärin.

Pian tulee kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) vastasi viiden vasemmistoliittolaisen kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen.

Kysyjät saivat kuulla, että toimeentulotuen perusosa on laskennallinen oletus vähimmäiskulutustason menojen määrästä. Lasten osalta perusosan suuruus riippuu lasten iästä, kuntatyypistä ja lasten lukumäärästä.

- Lapsilisä vähentää perheen saaman toimeentulotuen määrää päällekkäisyyden estämiseksi, Risikko mainitsi toukokuussa 2007. Tästä seuraa se, että lapsilisän, yksinhuoltajakorotuksen tai muun etuuden kasvaessa korotukset leikkautuvat toimeentulotukiperheiltä pois.

Kokoomusministerin lausunnossa ei olisi suuremmin ihmettelemistä, ellei Risikko olisi kommentoinut lapsilisää myös viime joulukuussa:

- Lapsilisän tarkoituksena on olla universaali, kaikille lapsiperheille ennen kaikkea lapsen elatukseen suunnattu etuus eikä siksi sen saamiseen ole suunniteltu ehtoja.

Arkitodellisuudessa Risikon määrittelemällä universaaliudella on rajansa.

Se ei koske köyhiä.

Lisäksi voimme päätellä, että lapsilisä ei ole rahaa rikkaille, mutta köyhille on.

Loppiaisen tienoilla päähallituspuolueet keskusta ja kokoomus torjuivat jyrkästi suurimman oppositiopuolueen SDP:n vaatimuksen porrastaa lapsilisät tulojen mukaan.

SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson teki asialla kyynärpääpolitiikkaa Ylen suosiollisella avustuksella, toki aiheesta.

Tuoreessa keskustelussa keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko totesi, että lapsiperheiltä ei leikata ja että yhteiskunnassamme ei ole liikaa sellaisia asioita, jotka kannustaisivat perheellistymään. Toimeentulotuen lapsilisäloukusta hän ei puhunut.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen puolestaan linjasi, että lapsilisä ei ole tulontasausta, vaan se on yhteiskunnan kannanotto lapsiperheiden hyväksi.

Totta. Virolaisen olisi vain pitänyt tarkentaa, että lapsilisä on kannanotto lapsiperheiden hyväksi - paitsi köyhien.

Samassa keskustelussa Virolainen vielä nakkasi, että ratkaisu lapsiperheiden köyhyyteen on työnteko.

Köyhät, käsitättekö? Tehkää töitä.

Luulisi, että keskusta ja kokoomus johdonmukaisuuttaan puolustaisivat myös köyhien lapsilisiä, kun niitä ei kärsi ottaa rikkailta pois tai edes vähentää.

Mutta politiikkaan ei likikään aina kuulu loogisuus.

Politiikkaan sen sijaan kuuluvat rinnastukset.

Köyhien lapsilisien poisto 1994 ajoittui samoihin aikoihin kun Suomi hankki uusia Hornet-hävittäjiä puolustusvoimille. Alun perin niitä ostettiin 64. Kappalehinnaksi on myöhemmin laskettu 25 miljoonaa euroa. Kokonaishankintahinnaksi on siten tullut 1 600 miljoonaa euroa.

Vuosittain toimeentulotuettujen lapsilisättömyys on säästänyt valtion rahaa 150 miljoonaa euroa. Toisin sanoen köyhät tulivat maksaneeksi Hornetit jo vuonna 2005.

Eikö jo olisi joidenkin muiden vuoro?

Myönnän. Rinnastus on epäreilu.

Sitäpaitsi ei minulla ole Horneteja vastaan kerrassaan mitään.

Vaaleihin asialla kelpaa taas ratsastaa, kuten oppostion edustajat todistavat. Siksi on hyvä muistaa, että SDP oli hallituksessa taannoin, samoin vasemmistoliitto, mutta lapsilisiin liittyvä epäkohta ei silloinkaan poistunut.

Miksi?

Siksi, että lapsilisäkeskustelussa pätee sama sääntö kuin muussakin poliittisessa toiminnassa. Huomiotta jäävät lopulta ne, joiden ääni ei muutenkaan kuulu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.