Lapsilla on omat sotapelinsä

Edesmenneen Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas on muuttunut olennaiseksi osaksi suomalaisten itsenäisyyspäivän viettoa. Kenellekään ei ole tullut ennen tätä vuotta ennen mieleen epäillä, että Väinö Linnan romaaniin perustuva elokuva voisi olla vaaraksi kansakunnan pienimmille.

Suomessa ei ole enää edes elokuvien ennakkosensuuria, ja se myös näkyy tämän päivän kuvallisessa tarjonnassa.

Yllättävältä tuntuu sen vuoksi, että sensuuriviranomaiset korvannut Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus Meku on puuttunut nimenomaan kansalliselokuvaksi muuttuneeseen Tuntemattomaan sotilaaseen ja katsonut, ettei elokuvaa voi esittää iltapäivällä vaan vasta kello 17 jälkeen.

Uhkasakon ja isomman rähinän pelossa Yle taipui Mekun edessä ja siirsi lähetysaikaa vajaalla kahdella tunnilla.

Meku sanoo puuttuneensa Tuntemattoman lähetysaikaan ”yleisöpalautteen vuoksi”. Mielenkiintoista olisi tietää, miksi vuosikymmeniä tyytyväisenä pysytellyt yleisö on muuttanut nyt yhtäkkiä mielensä tänä vuonna ja kuka tai keitä on tuo ”yleisö”, jonka toivomusta ja näkemystä valvovat viranomaiset ovat lähteneet toteuttamaan. Olivatko liikkeellä laajat kansalaispiirit vai tuliko aloite joltain yhden asian liikkeen taholta?

Perheen pienimmät tuskin Tuntematonta katsovat. Heillä on pelikonsoleissaan ja internetissä omat, paljon kiinnostavammat ja raaemmat sotapelinsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.