Lapsilla on vaikeaa

Vanhempien työkiireet ja stressi vaikuttavat yhä kielteisemmin suomalaisten perheiden ilmapiiriin ja hyvinvointiin. Esimerkiksi turvataloille hakeutuvista nuorista yhä harvempi palaa takaisin koteihinsa (Yle uutiset 7.10.).

Turvataloille tulee nykyisin nuoria, joiden ongelmat ovat jatkuneet jo pitkään. Pulmien selvittäminen vaatii entistä tiiviimpää ja pidempään kestävää yhteistyötä koko perheen kanssa, mutta huostaanottojenkin puolesta on jouduttu puhumaan.

Turvakotien asiakkaista parikymmentä vuotta sitten 90 prosenttia palasi kotiin ja kohtuullisen pian. 2000-luvulla tämä prosentti on 50 - 60. Ongelmat johtuvat kiristyneestä kodin ilmapiiristä. Työnteko vie monen isän ja äidin voimat, eikä yhteistä aikaa koko perheelle jää.

Kaiken lisäksi moni aikuinen joutuu tuomaan töitä kotiinsa. Pitkään jatkuva stressi luo jännitteitä kodin seinien sisälle. Usein paineita pyritään vähentämään alkoholilla.

Useat aikuiset huomaavat, että lapsille pitäisi jäädä enemmän aikaa. Kun uupumus iskee, voimia nopeaan suunnan muuttamiseen ei ole. Tässä ahdingossa lapset voivat joutua hyvin vaikeaa tilanteeseen. Välittämisen ja huolenpidon puute näkyvät nuorten ongelmakäyttäytymisenä.

Nuorten ja lasten ongelmien parissa työskentelevät ammatti-ihmiset ovat jo pitkään välittäneet viestiä kotien ongelmista. Ihmisten tukiverkot ovat entistä hatarampia. Lukuisat perheet tarvitsevat ammattiapua, kun omat voimat eivät riitä. Yhteiskunnalla on entistä vähemmän varaa tuen antamiseen. Hädässä olevien heitteille jättäminen on vaarallinen ilmiö ja voi johtaa tuhoisiin seurauksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Talous pakottaa kunnat uudistamaan toimintaansa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.