Lasikatto alkaa vihdoin murtua konkreettisesti

Vaikka Suomessa naiset saivat ensimmäisenä Euroopassa äänioikeuden, tasa-arvon toteutumisessa on ollut runsaasti toivomisen varaa. Naisten ansiotaso on yhä miehiä alhaisempi, vaikka kohenemista on tälläkin vuosikymmenellä tapahtunut.

Johtavassa tehtävässä nainen on ollut ja edelleen on miestä harvinaisempi. Selityksenä on pidetty sitä, että naiset ovat perinteisesti jääneet hoitamaan perhettä kotiin ja urakehitys on hidastunut. Naisten on arveltu myös hakevan miehiä harvemmin johtaviin tehtäviin.

Toisin kuin esimerkiksi Norjassa, Suomessa ei ole lainsäädännöllä määritelty, kuinka paljon pörssiyhtiöiden hallituksissa pitää olla naisia. Ilman lainsäädäntöäkin hallituksissa istuvien naisten määrä on muutamassa vuodessa tuntuvasti noussut vajaaseen kolmannekseen.

Sen sijaan toimitusjohtajan tehtävää hoitaa pörssiyhtiössä harvoin nainen. Poikkeuksia ovat muiden muassa Alkon toimitusjohtajan paikalta Nokian Renkaisiin siirtynyt Hille Korhonen ja Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko.

Vahvoja merkkejä lasikaton murtumisesta on kuitenkin havaittavissa. Tarja Halonen aukaisi tietä ensimmäisenä naispresidenttinä. Pääministereiksi ovat nousseet Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi.

Uusimpia nimityksiä ovat Korhosta Alkossa seurannut Leena Laitinen, Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sekä kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo.

Elinkeinoelämässä naisten aseman vahvistuminen ylimmällä portaalla edellyttää, että heitä työskentelee liiketoimintojen johdossa. Kehitystä on omiaan vauhdittamaan naisopiskelijoiden suhteellisen määrän nousu korkeakouluissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.