Lasikatto alkaa vihdoin murtua konkreettisesti

Vaikka Suomessa naiset saivat ensimmäisenä Euroopassa äänioikeuden, tasa-arvon toteutumisessa on ollut runsaasti toivomisen varaa. Naisten ansiotaso on yhä miehiä alhaisempi, vaikka kohenemista on tälläkin vuosikymmenellä tapahtunut.

Johtavassa tehtävässä nainen on ollut ja edelleen on miestä harvinaisempi. Selityksenä on pidetty sitä, että naiset ovat perinteisesti jääneet hoitamaan perhettä kotiin ja urakehitys on hidastunut. Naisten on arveltu myös hakevan miehiä harvemmin johtaviin tehtäviin.

Toisin kuin esimerkiksi Norjassa, Suomessa ei ole lainsäädännöllä määritelty, kuinka paljon pörssiyhtiöiden hallituksissa pitää olla naisia. Ilman lainsäädäntöäkin hallituksissa istuvien naisten määrä on muutamassa vuodessa tuntuvasti noussut vajaaseen kolmannekseen.

Sen sijaan toimitusjohtajan tehtävää hoitaa pörssiyhtiössä harvoin nainen. Poikkeuksia ovat muiden muassa Alkon toimitusjohtajan paikalta Nokian Renkaisiin siirtynyt Hille Korhonen ja Marimekon Tiina Alahuhta-Kasko.

Vahvoja merkkejä lasikaton murtumisesta on kuitenkin havaittavissa. Tarja Halonen aukaisi tietä ensimmäisenä naispresidenttinä. Pääministereiksi ovat nousseet Anneli Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi.

Uusimpia nimityksiä ovat Korhosta Alkossa seurannut Leena Laitinen, Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sekä kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo.

Elinkeinoelämässä naisten aseman vahvistuminen ylimmällä portaalla edellyttää, että heitä työskentelee liiketoimintojen johdossa. Kehitystä on omiaan vauhdittamaan naisopiskelijoiden suhteellisen määrän nousu korkeakouluissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tunteiden kaivos

Siilon ulkopuolella pimeys

Rahanpesua valvomaan tarvitaan ylikansallinen elin

Kauppahallin ilmastointi on aika saada kuntoon

Kansanvalta vai järjestövalta?

Kouluverkko tulisi nähdä vetovoimatekijänä

Välituntipolitiikkaa

Soini osoitti virkamatkalla huonoa harkintaa

Pulteri

Kuka kuuntelisi scifi-kirjailijaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa Savon Sanomien uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.