Lasku pörssissä jatkui

Markkinat odottavat levottomina Nokian toisen vuosineljänneksen tulosta, joka julkistetaan ensi viikon torstaina. Nokian alamäki Helsingin pörssissä jatkui eilen ja kurssi putosi jo toisena päivänä peräkkäin alle neljän euron. Näin alhaalla Nokian osake on ollut viimeksi tammikuussa 1998.

Analyytikkojen yleinen arvio on, että torstaina julkistettava Nokian huhti-kesäkuun tulos painuu tappiolliseksi. Kesäkuussa solmittu Nokian ja Applen patenttilisenssisopimus pienentää tappiota, mutta ei todennäköisesti riitä korvaamaan älypuhelinten hintojen laskua, johon Nokia on joutunut turvautumaan saadakseen tuotteitaan kaupaksi.

Odotus on, että sama alakulo jatkuu myös tulosjulkistuksen jälkeen. Uusia laitteita Nokialla ei ilmeisesti ole julkistettavanaan ennen kuin markkinoille lanseerataan ensimmäinen Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustettu älypuhelin. Jos kaikki sujuu asetetussa aikataulussa, uusi puhelin julkistetaan loppuvuoden aikana.

Viime vuoden lokakuussa Nokian toimitusjohtajana aloittaneen kanadalaisen Stephen Elopin arvostelu on kiihtynyt. Elopin toimitusjohtajuuden aikana Nokian markkina-arvosta on sulanut peräti 40 prosenttia. Se on todella paljon, vaikka Elop jo aloittaessaan luonnehti tulleensa pelastamaan palavaa öljynporauslauttaa. Liekkejä hän ei ainakaan vielä ole saanut sammumaan.

Jos vuoden lopulla julkistettava uusi puhelin ei käännä Nokian menoa nousuun, Elopin asema käy ensi vuonna tukalaksi. Yllättävä liittoutuminen Windowsin kanssa oli loikka, jonka on kannettava perille. Jos tuloksena on floppi, Nokia jää tyhjän päälle: entiset strategiat on hylätty ja uusi ei toimi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.