Lasku pörssissä jatkui

Markkinat odottavat levottomina Nokian toisen vuosineljänneksen tulosta, joka julkistetaan ensi viikon torstaina. Nokian alamäki Helsingin pörssissä jatkui eilen ja kurssi putosi jo toisena päivänä peräkkäin alle neljän euron. Näin alhaalla Nokian osake on ollut viimeksi tammikuussa 1998.

Analyytikkojen yleinen arvio on, että torstaina julkistettava Nokian huhti-kesäkuun tulos painuu tappiolliseksi. Kesäkuussa solmittu Nokian ja Applen patenttilisenssisopimus pienentää tappiota, mutta ei todennäköisesti riitä korvaamaan älypuhelinten hintojen laskua, johon Nokia on joutunut turvautumaan saadakseen tuotteitaan kaupaksi.

Odotus on, että sama alakulo jatkuu myös tulosjulkistuksen jälkeen. Uusia laitteita Nokialla ei ilmeisesti ole julkistettavanaan ennen kuin markkinoille lanseerataan ensimmäinen Windows Phone -käyttöjärjestelmällä varustettu älypuhelin. Jos kaikki sujuu asetetussa aikataulussa, uusi puhelin julkistetaan loppuvuoden aikana.

Viime vuoden lokakuussa Nokian toimitusjohtajana aloittaneen kanadalaisen Stephen Elopin arvostelu on kiihtynyt. Elopin toimitusjohtajuuden aikana Nokian markkina-arvosta on sulanut peräti 40 prosenttia. Se on todella paljon, vaikka Elop jo aloittaessaan luonnehti tulleensa pelastamaan palavaa öljynporauslauttaa. Liekkejä hän ei ainakaan vielä ole saanut sammumaan.

Jos vuoden lopulla julkistettava uusi puhelin ei käännä Nokian menoa nousuun, Elopin asema käy ensi vuonna tukalaksi. Yllättävä liittoutuminen Windowsin kanssa oli loikka, jonka on kannettava perille. Jos tuloksena on floppi, Nokia jää tyhjän päälle: entiset strategiat on hylätty ja uusi ei toimi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.