Lasta ei saa lyödä

Alle kouluikäisiin lapsiin kohdistuva väkivalta kasvaa. Tämä käy ilmi viime viikolla julkistetusta selvityksestä. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) lastenklinikassa selvitettiin lasten pahoinpitelyjä marraskuusta 2003 lukien kolmen ja puolen vuoden aikana.

Selvityksen sanoma on lohduton.

Seulontakauden aikana Tyksissä tutkittiin 48 pahoinpitelytapausta. Tutkituista 32 vauvalla oli erilaisia ruhjeita ja mustelmia. Osalla lapsista oli kallonmurtumia, reisimurtumia, säärimurtumia, kylkiluun murtumia sekä aivo- ja rintakehän ruhjeita.

Osa lapsista oli joutunut kemiallisen pahoinpitelyn kohteeksi. Kolmea pienokaista oli käytetty seksuaalisesti hyväksi. Yksi kuoli.

VÄKIVALLAN taustalla ovat yhä useammin huumausaineet. Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikkö Kari Tolvanen on nostanut kissan pöydälle 2000-luvulla useamman kerran.

Hän kertoi Savon Sanomien haastattelussa 6.8.2004, että lääkäreiltä tulleiden tietojen perusteella Suomessa on vuosittain vähintään 300 sellaista väkivallan uhriksi joutunutta lasta, jotka tarvitsevat sairaalahoitoa. Kun lievemmät tapaukset lasketaan mukaan, niin silloin puhutaan tuhansista lapsista.

Tolvasen haastattelusta on aikaa nelisen vuotta. Tuolloiset luvut olivat jäävuoren huippu. Mitkä ne ovat nyt? Tyksin selvitys kertoo suunnan surullisella tavalla.

KAMMOTTAVAA Tolvasen lehtihaastattelussa oli muun muassa se, että vanhemmat hiljentävät lapsiaan huumeilla tai erilaisilla lääkeaineilla. Joillekin lapsille oli annettu amfetamiinia.

Lapsen itku on maailman luonnollisin asia, mutta monet vanhemmat eivät sitä kestä. Jos isä tai äiti ei saa vauvojaan lääkkeillä hiljaisiksi, niin sitten turvaudutaan ravisteluihin. Ravistelut voivat tutkimusten mukaan aiheuttaa aivovaurioita tai jopa kuoleman. Joitakin lapsia oli Tolvasen mukaan poltettu tupakalla.

Eikä tässä kaikki. Lapsi joutuu kestämään lukuisissa kodeissa henkistä väkivaltaa. Jo fyysisen väkivallan näkeminen - vaikkei se kohdistu omaan itseen - aiheuttaa pienissä ihmisissä arvaamattoman suuria vahinkoja. Ahdistus ja pelko asuvat monessa lapsessa. Tämä ei voi olla heijastumatta heidän kehitykseensä. Se voi näkyä myöhäisempinä elinvuosina esimerkiksi väkivaltaisena käyttäytymisenä. Tunne-elämän häiriöt ovat usein äärettömän ongelmallisia.

VIISASTEN KIVEÄ hirvittävyyksien kitkemiseksi on vaikea löytää. Suomi on suhteessa väkilukuun maailman väkivaltaisin kansa. Stoppia väkivallalle ei näy.

Mikä ihme on väkivallan vimman taustalla? Yksi oleellinen tekijä on koti. Tuo turvallinen pesä, jossa äidin ja isän pitäisi olla rakastavia, helliä ja huolehtivaisia kasvattajia. Mutta jos väkivallan malli iskostetaan ihmiseen jo vauvana, niin aikuisena hän voi olla julma ja tunteeton.

Väkivallan taustalla ovat muun muassa yksinhuoltajien vaikeudet, alkoholi- ja huumeriippuvuus, avioerot ja mielenterveysongelmat.

LAPSIIN kohdistuva törkeä väkivalta ei katso sukupuolta tai yhteiskuntaluokkaa. Syyllisiä löytyy niin äideistä kuin isistä, niin varakkaista kuin vähäosaista. Maailma on lapsille julma.

Ei ole viisasta hyssytellä ongelmaa sanomalla, ettei syyllisiä saa etsiä. Kammottavuuksille pitää saada kasvot. Vaikeneminen näistä hirvittävyyksistä johtaa entistä pahempaan tilanteeseen. Siksi jokaisesta lapseen kohdistuvasta väkivallan teosta tulee ilmoittaa viranomaisille.

Terveydenhuolto-, sosiaali- ja lastensuojeluviranomaisten pitää tehdä yhteistyötä tarvittaessa poliisin kanssa. Jos laki salassapitosäännöksineen estää yhteistyön, niin lakeja pitää muuttaa. Kysymys tässä kaikessa on puolustuskyvyttömän lapsen edusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.