Laukka jatkuu

Poliitikkojen ja pankkimiesten toiveista huolimatta inflaatio on päässyt valloilleen. Euroopan keskuspankki EKP nosti torstaina odotusten mukaisesti ohjauskorkoa 0,25 prosentilla niin, että korko on nyt harvinaisen korkealla 4,25 prosentin tasolla. Kyseenalaista on kuitenkin, saadaanko tällä rahan yleisellä kallistumisella vieläkään inflaatiota pysähtymään.

Tämänhetkinen neljän prosentin inflaatiovauhti on peräti kaksi kertaa kovempi kuin EKP:n virallinen tavoite. Numeroita katsoen euroalueen Frankfurtiin sijoitettu keskuspankki on epäonnistunut kehnosti pyrkimyksissään. Inflaation karkaamista ei pidä kuitenkaan panna yksin EKP:n vastuulle. Keskuspankin johto on joutunut voimattomana katsomaan sivusta maailmantalouden viime aikojen suuria muutoksia, joista merkittävimpiä ovat olleet Yhdysvaltojen pankkeja ja sen myötä koko kansantaloutta ravisteleva luottokriisi sekä energian että ruuan kallistuminen.

Eurooppa on toistaiseksi selviytynyt yllättävän vähin vaurioin amerikkalaisten pankkien holtittoman rahankäytön seuraamuksista, mutta tietty pelko ja epävarmuus on tarttunut myös euroalueen kansantalouksiin. Rajusti kallistuneen energian ja viljatuotteiden lisälaskut ovat siirtyneet välittömästi hintoihin ja tuupanneet näin voimallisesti vauhtia inflaatioon.

Talouselämä ei voi olla koskaan jatkuvaa nousukautta, vaan nousukautta seuraa väistämättä aina milloin syvempi, milloin loivempi laskukausi tai suvantovaihe. Yhdysvaltoihin verrattuna euroalue on selviytynyt viime aikojen paineista varsin hyvin. Euro on vahvistunut reilusti suhteessa dollariin. Voi vain ihmetellä, millaiset inflaatiopaineet euromaassa olisi tänään, kun raakaöljyn hinta on kipuamassa 150 dollariin tynnyriltä. Euron ja dollarin vaihtosuhteen muutos leikkaa tuosta hinnasta pois vähintään kolmanneksen.

Nykyistä inflaatiota on hyvin vaikea pysäyttää korkoaseella, koska sen syynä ei ole perinteinen kansalaisten kulutuskysynnän hulvaton kasvu. Öljy, maakaasu tai ruoka jatkavat kallistumistaan maapallolla, vaikka pankit nostaisivat lainojensa korot kaksinumeroisiksi. Näin siksi, että energiasta ja elintarvikkeista vallitsee maapallolla yhä pahempi pula, mikä väistämättä nostaa niiden hintaa. Niukkuuden oloissa on aina myyjän markkinat, eivätkä tämän päivän öljyn- tai viljantuottajamaat tunne sääliä hinnoittelussaan.

Euroalueen mailla olisi toki mahdollisuus laskea karanneita energiakuluja veronalennuksin, mutta siihen ne eivät ole missään nimessä halukkaita. Päinvastoin erilaiset energiaverot ja päästökaupan maksut ovat kaiken aikaa nousussa eri maiden hallitusten päätösten seurauksena. Näin korkea inflaatio on osaltaan myös selkeä poliittinen valinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oikein väärin toimittu

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.