Laukka jatkuu

Poliitikkojen ja pankkimiesten toiveista huolimatta inflaatio on päässyt valloilleen. Euroopan keskuspankki EKP nosti torstaina odotusten mukaisesti ohjauskorkoa 0,25 prosentilla niin, että korko on nyt harvinaisen korkealla 4,25 prosentin tasolla. Kyseenalaista on kuitenkin, saadaanko tällä rahan yleisellä kallistumisella vieläkään inflaatiota pysähtymään.

Tämänhetkinen neljän prosentin inflaatiovauhti on peräti kaksi kertaa kovempi kuin EKP:n virallinen tavoite. Numeroita katsoen euroalueen Frankfurtiin sijoitettu keskuspankki on epäonnistunut kehnosti pyrkimyksissään. Inflaation karkaamista ei pidä kuitenkaan panna yksin EKP:n vastuulle. Keskuspankin johto on joutunut voimattomana katsomaan sivusta maailmantalouden viime aikojen suuria muutoksia, joista merkittävimpiä ovat olleet Yhdysvaltojen pankkeja ja sen myötä koko kansantaloutta ravisteleva luottokriisi sekä energian että ruuan kallistuminen.

Eurooppa on toistaiseksi selviytynyt yllättävän vähin vaurioin amerikkalaisten pankkien holtittoman rahankäytön seuraamuksista, mutta tietty pelko ja epävarmuus on tarttunut myös euroalueen kansantalouksiin. Rajusti kallistuneen energian ja viljatuotteiden lisälaskut ovat siirtyneet välittömästi hintoihin ja tuupanneet näin voimallisesti vauhtia inflaatioon.

Talouselämä ei voi olla koskaan jatkuvaa nousukautta, vaan nousukautta seuraa väistämättä aina milloin syvempi, milloin loivempi laskukausi tai suvantovaihe. Yhdysvaltoihin verrattuna euroalue on selviytynyt viime aikojen paineista varsin hyvin. Euro on vahvistunut reilusti suhteessa dollariin. Voi vain ihmetellä, millaiset inflaatiopaineet euromaassa olisi tänään, kun raakaöljyn hinta on kipuamassa 150 dollariin tynnyriltä. Euron ja dollarin vaihtosuhteen muutos leikkaa tuosta hinnasta pois vähintään kolmanneksen.

Nykyistä inflaatiota on hyvin vaikea pysäyttää korkoaseella, koska sen syynä ei ole perinteinen kansalaisten kulutuskysynnän hulvaton kasvu. Öljy, maakaasu tai ruoka jatkavat kallistumistaan maapallolla, vaikka pankit nostaisivat lainojensa korot kaksinumeroisiksi. Näin siksi, että energiasta ja elintarvikkeista vallitsee maapallolla yhä pahempi pula, mikä väistämättä nostaa niiden hintaa. Niukkuuden oloissa on aina myyjän markkinat, eivätkä tämän päivän öljyn- tai viljantuottajamaat tunne sääliä hinnoittelussaan.

Euroalueen mailla olisi toki mahdollisuus laskea karanneita energiakuluja veronalennuksin, mutta siihen ne eivät ole missään nimessä halukkaita. Päinvastoin erilaiset energiaverot ja päästökaupan maksut ovat kaiken aikaa nousussa eri maiden hallitusten päätösten seurauksena. Näin korkea inflaatio on osaltaan myös selkeä poliittinen valinta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.