Le Penin haastaja vahvoilla Ranskan presidentiksi

Ranskan presidentinvaalien neljän kärkiehdokkaan kannatusluvut ovat olleet gallupeissa niin tasaiset, että Pariisissa torstai-iltana tapahtunut terrori-isku voi hyvinkin vaikuttaa ensimmäisen kierroksen tulokseen. Asiantuntijat arvioivat laajalti, että isku hyödyttää maahanmuuttoa ja Euroopan unionin avoimia rajoja vastaan kampanjoivaa äärioikeiston ehdokasta Marine Le Peniä. Hän on joka tapauksessa ennakkosuosikki pääsemään sunnuntain vaaleissa toiselle kierrokselle. Aivan toinen kysymys on, mihin kannatus riittää jatkossa.

Terroristijärjestö Isis ilmoittautui nopeasti vastuulliseksi iskusta, jossa kuoli ampujan lisäksi poliisi. Murhatyön ajoitus ja paikka Champs-Élysées’llä Pariisin ytimessä ovat tuskin sattumaa. Jos vaikuttaa siltä, että ääri-islamistit tukevat islaminvastaista ehdokasta, ei yhteys ole välttämättä niin outo kuin äkkiseltään näyttää. Isisin kaltainen järjestö pyrkii nimenomaisesti jyrkentämään vastakkainasettelua islamin ja länsimaailman välillä, jolloin äärioikeisto voi toimia perimmäisen tavoitteen välikappaleena.

Le Penin putoaminen toiselta kierrokselta olisi suuryllätys, mutta vielä suurempi olisi hänen nousunsa lopulta presidentiksi. Kyselyissä neljän ehdokkaan kärjen kannatus on keikkunut 20 prosentin molemmin puolin ja erot ovat mahtuneet parhaimmillaan virhemarginaaliin.

Pudonneiden ehdokkaiden kannattajien valtaosa ryhmittynee toisella kierroksella Le Peniä vastaan. Hänen kannatuskattonsa on kaikissa yhdistelmissä tuolloin 40 prosentin tietämissä.

Le Penin toivo voi piillä epävarmoissa äänestäjissä, joita on tällä hetkellä jopa neljännes äänioikeutetuista. Epävarmuus johtuu kuitenkin suurelta osin siitä, että Le Penin vastustajat taktikoivat, kuka olisi paras haastamaan häntä.

Trump-ilmiö on periaatteessa mahdollinen, jos esimerkiksi yltyvä terrorismi herättäisi lisää nukkuvia äänestäjiä. On myös otettava huomioon gallupien tyypillinen vääristymä alakanttiin oikeistopopulismin kannatuksessa. Le Peniä ei kuitenkaan voi pitää Donald Trumpin tavoin politiikan ulkopuolelta tulevana vaihtoehtona. Sekä kannattajat että vastustajat tuntevat hänen oppinsa läpikotaisin jo vuosien takaa.

Vaikka mediahuomio kohdistuu Le Peniin, sunnuntain varsinainen mielenkiinnon kohde on hänen kilpakumppaninsa toisella kierroksella – todennäköinen Ranskan uusi presidentti. Vahvimmillaan Le Pen olisi äärivasemmistolaista Jean-Luc Mélenchonia vastaan, jolloin hän keräisi ääniä myös keskustaoikeistosta.

EU-myönteinen, keskustaliberaali Emmanuel Macron on ollut pitkään gallupien kärjessä, mutta hänen uutuudenviehätyksensä on hieman karissut vaalien alla. Konservatiivi François Fillon kärkkyy vielä iskuetäisyydellä. Macronille tai Fillonille poliisivoimien ja terrorismin torjunnan puolesta puhuminen ei ole vierasta, ja heitä vastaan äärioikeiston viestiltä katkeaisi terävin kärki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.