Lehden kanta on mielipide

Kuluneen viikon maanantaista perjantaihin Savon Sanomien pääkirjoitussivu on ollut erilainen kuin tavallisesti. Kolmesta pääkirjoituksesta yhden ovat kirjoittaneet levikkialueen koululaiset. Kiitos ja kumarrus Kettulan, Pohjois-Pielaveden, Snellmanin, Toivalan ja Vuorelan koulujen kolmasluokkalaisille.

Aivan kaikki tarjolla olleet pääkirjoitukset eivät mahtuneet lehteen. Julkaisematta jäi esimerkiksi Hamulan koululta lähetetty mallikas kirjoitus. Kiitos siitäkin.

Koululaisten kirjoittamia pääkirjoituksia julkaistiin, koska menossa oli valtakunnallinen Sanomalehtiviikko. Kyse on sanomalehtien ja koulujen vuosittaisesta ponnistuksesta. Pyrkimyksenä on innostaa lapsia ja nuoria lukemaan sanomalehtiä, ei kuitenkaan miten tahansa, vaan kriittisesti.

Tällä kertaa Sanomalehtiviikon teema oli mielipidekirjoittaminen. Opettajia ja oppilaita kehotettiin lukemaan lehdistä mielipidekirjoituksia, keskustelemaan niistä ja pohtimaan sitä, millainen on hyvä mielipidekirjoitus.

On hyvä, että lapset ja nuoret ilmaisevat oman mielipiteensä. Sanomalehtien mielipidesivut tarjoavat siihen hyvän areenan. Perustellut ja rohkeat kannanotot ovat julkisen keskustelun suola.

Monissa sanomalehdissä julkaistiinkin Sanomalehtiviikon aikana koululaisten kirjoituksia mielipidesivuillaan. Toimitukset pyysivät koululaisia ottamaan kantaa julkaistuihin juttuihin. Saatiin aikaan keskustelua, mutta saatiin myös palautetta, jota lehtiin ei koskaan tulee liian paljon.

Me Kuopiossa päätimme antaa koululaisten kirjoituksille tilaa pääkirjoituspalstalla. Ratkaisu ei ollut puhdasoppinen: pääkirjoitus on nimenomaan lehden kannanotto johonkin ajankohtaiseen tai periaatteellisesti tärkeään asiaan. Sen vuoksi pääkirjoitukset lähes aina kirjoitetaan lehden toimituksessa, eikä palstaa tavallisesti anneta ulkopuolisten käyttöön.

Savon Sanomissa pääkirjoituksien perässä ei ole kirjoittajan nimeä. Sillä halutaan korostaa, että kyse on nimenomaan lehden, ei yksittäisen toimittajan kannanotosta. Emme kerro toimituksen ulkopuolisille, kuka yksittäisen pääkirjoituksen on kirjoittanut, koska sillä ei asiallisesti ole merkitystä.

Sanomalehtiviikolla teimme kuitenkin poikkeuksen. Teimme niin, koska halusimme korostaa, että pääkirjoituskin on osa samaa julkista keskustelua, jota käydään vaikkapa lehtien mielipidesivuilla.

Pääkirjoituksiin ei sen vuoksi tarvitse suhtautua sen vakavammin tai kevyemmin kuin muihinkaan mielipiteisiin. Savon Sanomat 103-vuotias lehti, savolainen instituutio, mutta sen pääkirjoituksissa ei edes yritetä kertoa mitään kiveen hakattua totuutta.

Saimme Sanomalehtiviikon aikana lukea viisi pääkirjoitusta, jotka oli kirjoitettu eri tavalla kuin pääkirjoitukset Savon Sanomissa tavallisesti kirjoitetaan. Niissä kaikissa kuitenkin tartuttiin tärkeisiin asioihin, aivan kuten toimituksenkin kirjoittamissa pääkirjoituksissa.

Lukijoille tähdennettiin puhtaan ympäristön ja energian säästämisen merkitystä. Saimme opastusta, miten koulussa on käyttäydyttävä. Yhdessä pääkirjoituksessa meille kerrottiin, miten terveellinen ravinto auttaa jaksamaan niin koulutyössä kuin vapaa-ajallakin. Eläimiäkin käsiteltiin.

On mahdollista, että kirjoittajien joukosta joku työkseen kirjoittaa pääkirjoituksia Savon Sanomiin tai johonkin muuhun lehteen kymmenien vuosien kuluttua. Kukapa tietää.

Sen kuitenkin tiedämme, että useimmista pääkirjoituksia kuluneella viikolla kirjoittaneesta lapsesta ei tule toimittajia. Sanomalehtiviikon tarkoituksena ei edes ole lasten houkutteleminen lehtityöhön tai siihen johtaviin opintoihin.

Tärkein tavoite on lasten ja nuorten opettaminen seuraamaan mediaa kriittisesti. Toivottavasti pääkirjoitusten kirjoittamiseen osallistuneissa luokissa havaittiin, ettei niiden kirjoittaminen mitään rakettitiedettä ole. Pitää olla tietoa, jonka pohjalta voi olla jotakin mieltä. Sen jälkeen mielipide on osattava ilmaista tavalla, jonka muut ymmärtävät.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.