Leijonaisä ja tiikeriäiti

Jääkiekon maailmanmestaruuden voittaneista Suomen maajoukkueen pelaajista voi kertoa 23 sankaritarinaa. Yksi niistä nousee kuitenkin yli muiden.

Kapteeni Mikko Koivusta tuli toinen Koivujen kiekkoklaanin veljes, joka johdatti Leijonat voittoon finaalissa. Ilman kahta Koivua Suomella ei olisi yhtään kiekkokultaa. Mikä on se puu, josta tämä ihmeellinen suku on veistetty?

Mikon ja Saku Koivun vanhemmat Jukka ja Tuire ovat kertoneet perheestään julkisuudessa vain vähän. Poikien teot puhuvat puolestaan. Molemmista huokuvat johtajuus, määrätietoisuus ja vastuunotto paljastavat, että jokin kasvatuksessa on mennyt poikkeuksellisen oikein.

Voitonjuhlissa Jukka Koivu kertoi Ilta-Sanomille periaatteistaan isänä. Koivu on kasvattajana vaatinut ehdotonta äidin, opettajien ja valmentajien kunnioittamista. Vastuu omista tekemisistä ja tekemättä jättämisistä on kannettu muita syyttelemättä.

Isä arvioi, että poikien menestyksessä intohimo ja halu tehdä töitä on ollut synnynnäistä lahjakkuutta tärkeämpää.

Intohimoa ei voi pakottaa, vai voiko? Amerikankiinalainen Amy Chua on toista mieltä. Yalen yliopiston oikeustieteen professori kuvaa kirjassaan Tiikeriäidin taistelulaulu perinteisiä kiinalaisia kasvatusmenetelmiä, joita hän sovelsi kahteen tyttäreensä, nyt 18-vuotiaaseen Sophiaan ja 15-vuotiaaseen Luluun.

Äiti päätti, että kolmevuotias Sophia alkaisi soittaa pianoa, koska tämä tarvitsi mielekkään ja vaativan harrastuksen, jossa on mahdollista syventää taitojaan ja kehittyä virtuoosiksi. Lulu seurasi myöhemmin perässä viulistina.

Kirja kertoo ankaran kunnianhimoisesta äidistä, joka pakotti lapset harjoittelemaan tuntikausia päivittäin, aina ja kaikkialla.

Sophiasta kehittyi ikäluokkansa mestaripianisti, joka pääsi esiintymään Carnegie Halliin. Myös Lulua pidettiin huippulupauksena, mutta hän kapinoi ja vaihtoi lajia - tennikseen.

Amy Chuan tyttäret osallistuivat kirjan toimittamiseen ja heidän äänensä kuuluu sen lämpimässä huumorissa. Sophiasta ja Lulusta kasvoi tasapainoisia, välkkyjä ja hauskoja nuoria naisia aikuisuutensa kynnyksellä.

Länsimaisesta liberaalista kasvatusnäkökulmasta Chuan menetelmät ovat skandaalimaisia, mutta myös Koivujen lapset on väärin kasvatettu.

Vapaan kasvatuksen ihanne perustuu romantiikan ajatukseen lapsen sisäsyntyisestä hyvyydestä. Auktoriteetin, rutiinin ja toiston rooli oppimisessa on romantikoille kauhistus. Oikea tapa kasvattaa on estää kasvatus, jotta lasten luontainen lahjakkuus pääsee puhkeamaan kukkaan.

Vapaassa kasvatuksessa lapsesta tulee perheenpää. Häneltä ei vaadita mitään, ainoastaan esitetään toiveita ja ehdotuksia.

Kriitikoiden mukaan autoritaarinen vanhemmuus tavoittelee aikuisen etua lapsen kustannuksella. Mutta vapaamielisyys on pahimmillaan vanhemman poseerausta omalla radikalismillaan tai silkkaa mukavuudenhalua.

Tiikeriäidin oivallus on, ettei mitään arvokasta voi saavuttaa ilman kovaa työtä ja uhrauksia. Mitä vaikeampi taito, sen enemmän ahkerointia vaatii ennen kuin lapsen oma intohimo syttyy.

Vapaaseen kasvatukseen kuuluu tyhjästä palkitseminen ja pelko, että lapsen itsetunto hajoaa pienestäkin kriittisestä palautteesta. Chuan mukaan kiinalainen vanhempi osoittaa arvostavansa lapsiaan uskaltamalla vaatia heiltä enemmän.

Lyhyesti sanottuna vapaa kasvatus tuottaa ihmishirviöitä. Chuan taistelukasvatuksesta on paljon opittavaa, vaikka sekin uuvuttaa äärimmäisyydellään.

Siinä, miten päästään Carnegie Halliin tai voitetaan jääkiekon maailmanmestaruus, on paljon yhteistä. Toisessa vaadittava johtajuus on kuitenkin sosiaalisempaa.

Aasialainen kurinalaisuus tuottaa yksilötaiteiden virtuooseja, mutta joukkuepeleissä länsimaat jyräävät. Sosiaalisessa taituruudessa on käännyttävä Koivujen esimerkin puoleen.

lKirjoittaja on ajankohtaistoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.