Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Laihakin sopu on parempi kuin lihava riita. Vanha ja viisas sananparsi sopii mainiosti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) välejä hiertäneeseen kiistaan vaativista syöpäleikkauksista. Alustava sopu asiasta on syntynyt. Vaativia leikkauksia tekemään perustetaan tiimejä, jotka voivat leikata monessa sairaalassa KYSin erva-alueella. Uusi toimintamalli on osa erikoissairaanhoidon järjestämissopimusta, joka menee vielä erva-alueen sairaanhoitopiirien valtuustojen hyväksyttäväksi (Savon Sanomat 20.8.).

Sopimista varmasti kiirehti muun muassa se, että sosiaali- ja terveysministeriö oli asettanut erva-alueen kattavan järjestämissopimuksen sairaalarakentamisen rahoituksen ehdoksi.

Sopuun päättyneen kiistelyn juuret juontavat pari vuotta sitten voimaanastuneeseen keskittämisasetukseen ja sen kuudenteen pykälään, jonka mukaan ”tulee viiteen yliopistolliseen sairaalaan tai erityisistä syistä muuhun vastaavan tasoiseen sairaalaan koota vaativat leikkaukset ja toimenpiteet, joita tehdään valtakunnallisesti vähemmän kuin noin 200 kappaletta vuodessa”.

Keski-Suomessa pykälää tulkittiin asetuksen hengen vastaisesti niin, että muutamien harvinaisimpien syöpien leikkaushoitoa ja gastrokirurgiaan siirrettäisiin Jyväskylään osaamistason perusteella. Lääketieteellistä syytä vaatimukselle ei ollut. Vaatimus oli KYSin toimintaedellytysten näkökulmasta vahingollinen, koska se olisi johtanut vastaavien kirurgisten operaatioiden lopettamiseen Kuopiossa. Juuri potilaiden hoidon laadun ja lääkärikoulutuksen korkean tason varmistamiseksi yliopistosairaaloiden asema on turvattu erikoissairaanhoitolaissa ja terveydenhuoltolaissa.

KYSin sovinnollisuuden ja ratkaisuhakuisuuden ansiosta selvä sopu on taputeltu tiimimallilla. Aikaisemmin KYS ennätti nostaa esille satelliittimallin, jonka mukaan lääkärit liikkuisivat kahden sairaalan välillä. Nyt tiimimalli mahdollistaa leikkausten hajauttamista laajemminkin erva-alueen sairaaloihin.

Kiistelyn vuoksi Keski-Suomella ei ole ollut lain vaatimaa järjestämissopimusta. Sopimuksen puute on tuntunut myös KYSillä, jonka tulos uhkaa jäädä selvästi alijäämäiseksi paitsi hoitomuotojen keventymisen ja hoidontarpeen vähenemisen seurauksena myös siksi, että vaativia leikkauksia on tehty KYSin sijasta muualla. Keski-Suomesta on esimerkiksi ohjattu avosydänleikkauspotilaita Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Siirroille ei ole ollut lääketieteellistä perustetta.

Voi olla, että kiistely jatkuu vielä, sillä sosiaali- ja terveysministeriössä on aikaisemmin pidetty liikkuvia tiimejä lähtökohtaisesti asetuksen vastaisina. Jos käy todella niin, että KYSin erva-alueella synnytetty sopu ei kelpaa ministeriölle, poliitikkojen voi olla syytä tarkentaa keskittämisasetuksen kuudetta pykälää tavalla, joka turvaa nykyistä selkeämmin yliopistosairaaloiden aseman ja estää nähdyn kaltaiset osaoptimointipyrinnöt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.