Leipää koko kansalle

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi, ja töitä riitti. Nyt Jussit makoilevat punkillaan, katselevat Valmetiensa ruostumista ja ihmettelevät päättäjien järjettömyyttä. He eivät aina tiedä, mitä haluavat, mutta tietävät, mitä eivät ainakaan halua, ja päätyvät saamaan kaikkea muuta paitsi haluamaansa.

Esimerkiksi sopii energiapolitiikkamme. Meillä on noin miljoona hehtaaria turvetuotantoon soveltuvaa suota, mutta halutessamme ilmastoystävällisempää energiaa olemme päätyneet käyttämään pääasiassa venäläistä kivihiiltä.

Turvevarantomme vastaavat 2/3 Norjan tunnetuista öljyvaroista. Jos nuo öljyvarat löytyisivät Suomesta, nykytavoilla kieltäisimme niiden käytön keskittyen tuulivoimaan. On tekopyhää rajoittaa turvetta kivihiilikasojen kummitellessa Haapaniemellä.

Uhraamme työllisyyden tavoitellessamme ilmastovaikutuksia, joita vastaan käytännössä toimimme. Itänaapuri kiittää. Vähättelemättä turpeen haitallisia ilmastovaikutuksia on kysyttävä, panostaisiko tulevaisuudestaan välittävä kansakunta kotimaiseen turpeeseen?

Siitä saatavilla tuloilla voisimme kehittää uusiutuvia energiamuotoja ja cleantechiä. Nämä syrjäyttävät tulevaisuudessa muun muassa fossiiliset öljyn ja kivihiilen, mutta tutkimus ja kehittäminen eivät onnistu tyhjätaskulta.

Stubbin hallitus puuttui loppumetreillään turpeen verotukseen. Järkevällä verotuksella turvaisimme nykyiset ja synnyttäisimme tuhansia uusia kotimaisen energian työpaikkoja. Nykyisin metsähake ja turve työllistävät suoraan tai välillisesti yli 16 000 henkeä. Lisääkin mahtuisi.

Iiro Viinanen kampanjoi arvovallallaan turvetta vastaan kertoen sen noston pilaavan vesistöt. Aikanaan hankittua huonoa mainetta on vaikea korjata, mutta sittemmin kehitys on kehittynyt.

Uusilla turvetuotantoalueilla vaikutukset alapuolisiin vesistöihin pienenevät aiempiin olosuhteisiin verrattuna – etenkin jos ne ovat maa- ja metsätaloutta – tehokkaiden vesiensuojelurakenteiden ansiosta. Tuotantoalueille määritellään aina paras käyttökelpoinen tekniikka, joka huomioi tapauskohtaisesti erityisolosuhteet.

Turvetuotannon valumavesien laatua ja vaikutusta seurataan säännöllisesti, kuten myös ympäristövaikutuksia tuotannon kaikissa vaiheissa. Näytteenottopisteet ovat viranomaisen määräämiä. Hiljaista on ollut ympäristövahinkorintamalla turpeen osalta.

Jos emme taita julkisen velkamme kehitystä, saamme troikan EU:sta meitä ohjaamaan jo vuonna 2017.

Säätämällä energiapolitiikkamme elvytämme nopeasti kansantalouttamme ja vaikutamme vaihtotaseeseen.

Mitä tekee uusi hallitus?

Kirjoittaja on kuopiolainen kaupunginvaltuutettu (sd.).

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.