Leipomot saaliinjaolle

Suomalainen elintarviketeollisuus haluaa nostaa elintarvikkeiden hintoja. Viimeksi julkisuuteen tuli leipomoteollisuus. Se katsoo, että viljan heikko saatavuus tuo hinnankorotuspaineita. Merkittävä syy viljatilanteeseen on Venäjän rutikuiva kesä.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev totesi torstaina, että koko kesän jatkunut kuivuus on tuhonnut jo neljäsosan maan viljasadosta. Tilanne on hänen mukaansa katastrofaalinen. Venäjä on kieltänyt viljan viennin elokuun puolivälistä vuoden loppuun. Sato-ongelmien vuoksi leivän hinta on Venäjällä jo kallistunut.

Venäjän tilanne heijastuu maailmanmarkkinoille ja sitä myöten Suomeen. Leipomoteollisuus on kaikessa hiljaisuudessa laskeskellut, millä perusteilla leivän hintaa voitaisiin korostaa. Palkkaratkaisut ja energian hinnannousut ovat olleet laskelmissa mukana jo jonkin aikaa. Venäjän tilanne sai leipurit lopullisesti ulos kuorestaan. Alan teollisuus on viestinyt 5-10 prosentin korotuspaineista.

Professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta laski jo edellisen hintapiikin aikana, ettei leivän rajua hinnankorotusta voi perustella raaka-aineen hinnalla (Turun Sanomat 14.8.). Esimerkiksi ruisleivän ketjussa hävikin osuus on suurempi kuin viljelijän osuus.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen selvitti viime vuonna, että 2007 jyrkästi nousseet ruuan tuotannon kustannukset siirtyivät ripeästi kuluttajahintoihin, mutta kulujen lasku kesästä 2008 lähtien ei laskenut hintoja. Varsinkin myllyt ja kauppa tekivät erinomaista bisnestä, kun vehnäjauhojen hinnat nousivat yhä, vaikka kulujen puolesta niiden olisi pitänyt jo laskea 30 prosenttia. Kuluttajien ja päättäjien onkin nyt seurattava erityisen tarkasti tilanteen kehittymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.