Leivän syrjästä syrjään

Sanna Inkinen

Ensi vuoden alusta alkaen Pohjois-Savossa on enää neljä työ- ja elinkeinotoimiston toimipistettä eli työkkäriä, jotka palvelevat täysaikaisesti. Ne sijaitsevat Iisalmessa, Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa.

Juankosken, Kiuruveden, Lapinlahden, Leppävirran, Nilsiän, Pielaveden ja Suonenjoen toimipisteissä voi asioida ajanvarauksella enää kahtena päivänä viikossa. Kymmenestä kunnasta on jo tälläkin hetkellä matkustettava toiselle paikkakunnalle, jos haluaa tavata työkkärin ihmisen henkilökohtaisesti.

Pohjois-Savon TE-toimiston perustaminen on osa valtakunnallista organisaatiomuutosta. Kuten työ- ja elinkeinoministeriön nettisivuilla juhlallisesti todetaan, ”asiointimahdollisuudet laajenevat sähköisten palvelujen uudistuessa ja kehittyessä”.

Alustavissa suunnitelmissa oli esillä myös se, että osa-aikaisissa toimipisteissä asiakas voisi ottaa videoyhteyden työkkärin ihmiseen, joka olisi toisella paikkakunnalla. Ajatuksen järjettömyys ymmärrettiin kuitenkin ajoissa.

Samaan aikaan työkkäriuudistuksen kanssa alkaa myös nuorisotakuu, joka kuuluu nykyhallituksen kärkihankkeisiin. Nuorten yhteiskuntatakuulla tarkoitetaan sitä, että alle 25-vuotiaalle taataan työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Sama koskee alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita.

Aiheesta keskusteltiin viime tiistaina Ylen Syrjäytyneet nuoret –teemaillassa. Etsittäessä syrjäytymiselle syitä näkemykset hajosivat. Sosiaalityöntekijä Jari-Pekka Hietsilta ja toimittaja Emilia Kukkala pitivät suurimpana syynä köyhyyttä. Yrittäjä Henri Heikkinen puolestaan osoitti sormellaan talouden sääntelyä, työehtosopimuksia ja ammattiliittoja.

Tuoreimpien tilastojen mukaan Pohjois-Savossa on 12 002 työtöntä työnhakijaa. Ilman ammattia heistä on 1202, vastavalmistuneita 35 ja luokkaan ”koululaiset ja opiskelijat” kuuluvia 15. Suinkaan kaikki eivät ilmoittaudu kortistoon, joten tilastot eivät kerro koko totuutta.

Teemaillan aikana muutamissa sivulauseissa tuotiin esiin huoli siitä, kuinka käy pitkäaikaistyöttömien. Vaikka nuorisotakuu on toteutuessaan hieno asia, ei se pitkäaikaistyöttömyyteen pure, kuten ei Jyri Häkämiehen ehdotuskaan. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja totesi viime viikolla Ylen aamu-tv:ssä, että koulutusvapaan sijaan valtion tulisi kohdistaa 100 miljoonaa euroa irtisanottujen ja lomautettujen kouluttamiseen. Työmarkkinaosapuolet ovat riidelleet työntekijöiden koulutusvapaasta pitkin syksyä.

Nuorissa on vielä toivoa, ja juuri irtisanottukin on helpompi ”pelastaa” kuin epämääräinen pitkäaikaistyöttömien massa. Odotan jo innolla seuraavaa kertaa, kun pitkäaikaistyöttömien tilanne nousee julkiseen keskusteluun ja nykyhallitus voi vierittää syyn edellisen hallituksen harteille. Ja sitä edellisen ja sitä edellisen.

Köyhyyteen ei Ylen teemaillassa pureuduttu. Yksi aihetta ruotinut keskustelunavaus julkaistiin Suomen Kuvalehdessä syyskuussa. Artikkelissa Tältä tuntuu olla köyhä 45-vuotias A. Toivola kertoi:

Alussa minua syrjäytti köyhyyden sijaan työttömyys. En lähtenyt töihin, en tavannut työkavereita enkä enää päässyt osaksi työpaikkaterveyshuollon huolenpitoa. Pian en myöskään halunnut kävellä kaupungilla: En voinut olla katselematta ohikulkijoita, joilla tuntui olevan kiire. Kaikki muut olivat matkalla jonnekin. Heillä oli tarkoitus.

Köyhiä muistetaan erityisesti joulunaikaan, mutta silloin heitä on hyvä myös moralisoida. Minkään näköistä rotia heillä ei ole, ottavat pikavippiä saadakseen lapsilleen juhlantuntua. Kuten A.Toivola kirjoittaa:

Jos köyhät eivät ole sairaita tai muuten surkeita, he ovat eläneet vastuuttomasti yli varojensa, ostelleet kalliita vaatteita ja käyneet lomamatkoilla, vaikkei moiseen olisi ollut varaa.

Oletteko muuten koskaan törmänneet ennusteeseen, jonka mukaan joulukauppa ei kasvaisi? Kyllä se köyhäkin ostaa, kun sille kerrotaan, ettei kukaan muukaan nuukaile.

Kirjoittaja on Savon Sanomien verkkotoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.