Lentäjiä ei ehkä ollut koulutettu tarpeeksi

Kukaan ei vielä tiedä varmuudella, miksi kaksi Boeing 737 Max 8-konetta on pudonnut maahan järkyttävin seurauksin. Indonesiassa viime vuonna kuoli 189 ihmistä ja viime viikolla Etiopiassa 157 ihmistä. Onnettomuuksien epäillään kuitenkin johtuneen vikaantuneesta MCAS-ohjausjärjestelmästä, joka pitäisi huolehtia siitä, että kone on oikeassa kulmassa nousun aikana, jotta kone ei sakkaa.

Suomen Lentäjäliiton lehdessä kerrotaan Indonesian onnettomuustutkintakeskuksen väliraportista, jonka mukaan turmakoneen miehistö ei joko osannut tai ymmärtänyt kytkeä pois päältä automaattista trimmiä, joka lopulta työnsi koneen nokan alas ja kone syöksyi mereen. Etiopiassa saattoi käydä samoin.

Lentoliikenteessä pienikin vika tai tuntematon ominaisuus voi aiheuttaa suuronnettomuuden. On mahdollista, että eurooppalaisen Airbusin kiristämän kilpailun paineessa amerikkalainen Boeing kiirehti liiaksi, kun se toi markkinoille uudistetun vanhan konemallinsa. Oman ilmoituksensa mukaan Boeingei pitänyt tarpeellisena rasittaa ohjaajia liian syvällisellä informaatiolla koneen järjestelmistä tai ominaisuuksista. Lentäjiä ei toisin sanoen koulutettu kylliksi, vaikka päivitetyn lentokoneen ominaisuudet olivat muuttuneet merkittävästi muun muassa ohjausjärjestelmäautomaation osalta (Liikennelentäjä 1/19).

Nyt maailmalla seisoo yli 300 kappaletta 106 miljoonan euron arvoista konetta tyhjän panttina. Lisäksi Boeingilla on tilauksia sisässä yli 5 000 koneesta eli yli 530 miljardin euron arvosta. Jos konetyypin mahdolliset ongelmat eivät ratkea nopeasti, koko Boeingin kohtalo on vaakalaudalla, ja niin kuuluu ollakin. Turvallisuuteen ei voi suhtautua välinpitämättömästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rankkareita ja rasisteja

Uskon aitouden arviointi on ylivoimainen tehtävä

Maalla koetellaan jaksamisen äärirajoja

Toiveajatteluun ei ole varaa

Suutari pysyköön lestissään

EU ei saa katsella sivusta Brasilian katastrofia

Sukupolvien välinen eläkesota on turhaa

Kesä Suomessa

Rockin mantereet

Leikkauskiista ei ole välttämättä vieläkään ohi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.