Lentäjiä ei ehkä ollut koulutettu tarpeeksi

Kukaan ei vielä tiedä varmuudella, miksi kaksi Boeing 737 Max 8-konetta on pudonnut maahan järkyttävin seurauksin. Indonesiassa viime vuonna kuoli 189 ihmistä ja viime viikolla Etiopiassa 157 ihmistä. Onnettomuuksien epäillään kuitenkin johtuneen vikaantuneesta MCAS-ohjausjärjestelmästä, joka pitäisi huolehtia siitä, että kone on oikeassa kulmassa nousun aikana, jotta kone ei sakkaa.

Suomen Lentäjäliiton lehdessä kerrotaan Indonesian onnettomuustutkintakeskuksen väliraportista, jonka mukaan turmakoneen miehistö ei joko osannut tai ymmärtänyt kytkeä pois päältä automaattista trimmiä, joka lopulta työnsi koneen nokan alas ja kone syöksyi mereen. Etiopiassa saattoi käydä samoin.

Lentoliikenteessä pienikin vika tai tuntematon ominaisuus voi aiheuttaa suuronnettomuuden. On mahdollista, että eurooppalaisen Airbusin kiristämän kilpailun paineessa amerikkalainen Boeing kiirehti liiaksi, kun se toi markkinoille uudistetun vanhan konemallinsa. Oman ilmoituksensa mukaan Boeingei pitänyt tarpeellisena rasittaa ohjaajia liian syvällisellä informaatiolla koneen järjestelmistä tai ominaisuuksista. Lentäjiä ei toisin sanoen koulutettu kylliksi, vaikka päivitetyn lentokoneen ominaisuudet olivat muuttuneet merkittävästi muun muassa ohjausjärjestelmäautomaation osalta (Liikennelentäjä 1/19).

Nyt maailmalla seisoo yli 300 kappaletta 106 miljoonan euron arvoista konetta tyhjän panttina. Lisäksi Boeingilla on tilauksia sisässä yli 5 000 koneesta eli yli 530 miljardin euron arvosta. Jos konetyypin mahdolliset ongelmat eivät ratkea nopeasti, koko Boeingin kohtalo on vaakalaudalla, ja niin kuuluu ollakin. Turvallisuuteen ei voi suhtautua välinpitämättömästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.