Lentäjiä ei ehkä ollut koulutettu tarpeeksi

Kukaan ei vielä tiedä varmuudella, miksi kaksi Boeing 737 Max 8-konetta on pudonnut maahan järkyttävin seurauksin. Indonesiassa viime vuonna kuoli 189 ihmistä ja viime viikolla Etiopiassa 157 ihmistä. Onnettomuuksien epäillään kuitenkin johtuneen vikaantuneesta MCAS-ohjausjärjestelmästä, joka pitäisi huolehtia siitä, että kone on oikeassa kulmassa nousun aikana, jotta kone ei sakkaa.

Suomen Lentäjäliiton lehdessä kerrotaan Indonesian onnettomuustutkintakeskuksen väliraportista, jonka mukaan turmakoneen miehistö ei joko osannut tai ymmärtänyt kytkeä pois päältä automaattista trimmiä, joka lopulta työnsi koneen nokan alas ja kone syöksyi mereen. Etiopiassa saattoi käydä samoin.

Lentoliikenteessä pienikin vika tai tuntematon ominaisuus voi aiheuttaa suuronnettomuuden. On mahdollista, että eurooppalaisen Airbusin kiristämän kilpailun paineessa amerikkalainen Boeing kiirehti liiaksi, kun se toi markkinoille uudistetun vanhan konemallinsa. Oman ilmoituksensa mukaan Boeingei pitänyt tarpeellisena rasittaa ohjaajia liian syvällisellä informaatiolla koneen järjestelmistä tai ominaisuuksista. Lentäjiä ei toisin sanoen koulutettu kylliksi, vaikka päivitetyn lentokoneen ominaisuudet olivat muuttuneet merkittävästi muun muassa ohjausjärjestelmäautomaation osalta (Liikennelentäjä 1/19).

Nyt maailmalla seisoo yli 300 kappaletta 106 miljoonan euron arvoista konetta tyhjän panttina. Lisäksi Boeingilla on tilauksia sisässä yli 5 000 koneesta eli yli 530 miljardin euron arvosta. Jos konetyypin mahdolliset ongelmat eivät ratkea nopeasti, koko Boeingin kohtalo on vaakalaudalla, ja niin kuuluu ollakin. Turvallisuuteen ei voi suhtautua välinpitämättömästi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi mahdollisuus eläinlaille

Turvallisuusympäristön muutos yllättää jatkuvasti

Jätevesiasetusmummo

Varusmiesten päiväraha on jäänyt jälkeen

Silmät on siniset

Asema ja varallisuus hyvinvointivaltiossa

Pula eläkkeiden maksajista yltyy vuosi vuodelta

Hallituksella ei riittänyt tarmoa sokeriveroon

Vaalipölyä

Historiaan siirtyi hyvin värikäs eduskuntavaalikausi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.