Lentävä lähtö

Illinoisin musta senaattori Barack Obama sai lentävän lähdön kilpajuoksussa Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Obama voitti selvästi pahimmat kilpailijansa demokraattisen puolueen vaalikokouksissa Iowan osavaltiossa torstaina.

Voitto Iowassa ei tietenkään tarkoita sitä, että Obaman selviytyminen demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi olisi selvä. Kaukana siitä. Jäljellä on vielä 49 osavaltiota, joissa järjestetään joko avoimet esivaalit tai kahden pääpuolueen jäsenille tarkoitetut vaalikokoukset.

Obaman menestyminen Iowassa kertoo kuitenkin siitä, että hänen äänestäjille tarjoamallaan muutokselle on suuri merkitys. Se tehoaa varsinkin nuoriin yhdysvaltalaisiin. Televisioyhtiö CNN:n ovensuukyselyiden mukaan jopa 57 prosenttia alle 30-vuotiaista demokraattien vaalikokouksiin osallistuneista olisi äänestänyt Obamaa.

Obamaa on verrattu nuoreen John F. Kennedyyn, joka vuonna 1960 nousi Yhdysvaltojen presidentiksi korostamalla muutosta.

Koko presidentinvaalien ennakkosuosikille Hillary Clintonille Iowa oli pettymys. Hän hävisi Obamalle selvästi, mutta joutui tunnustamaan myös John Edwardsin paremmakseen. Clintonin on lähes pakko menestyä paremmin New Hampshiressa, jossa järjestetään sirkuksen ensimmäiset avoimet esivaalit ensi tiistaina.

Myös republikaanien jäsentenvälisissä haastaja nousi ykköseksi. Arkansasin entinen kuvernööri Mike Huckabee oli kiistaton ykkönen. Huckabeen voitto kertoo siitä, että ns. kristillinen oikeisto on vahva poliittinen voima suuressa osassa Yhdysvaltoja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.