Lentävät puhuttivat

Liikkuvan poliisin lakkauttaminen nosti railakan keskustelun. Poliittinen kriisikin oli lähellä. Lentävillä näyttää olevan paljon ilmaa siipien alla.

Kuukausia vellonut polemiikki päättyi järkevään tulokseen, kiitos sisukkaan sisäministerin. Hän selätti liikkuvan poliisin vauhkot lobbarit, vaalienalusarkuuden vaivaamat poliitikot ja löperön median.

Tähän saakka valtionhallinnon tehostamistoimille on taputettu–varsinkin niiden tuomille säästötavoitteille. Poliisitoimen uudistuksen kohdalla tuuli kääntyi, vaikka tavoite on hallinnon keventäminen ja kenttätyön vahvistaminen.

Vaihtoehto oli kenttätyön leikkaaminen kaikilla toimintasektoreilla, niin liikenteen valvonnassa, rikostutkimuksessa kuin järjestyspoliisinkin puolella. Tämän kai piti olla kaikille selvää pässinlihaa lukkoon lyötyjen säästöpäätösten jälkeen. Mutta ei.

Lakkauttamisesityksen torpedoimiseksi käytiin kyseenalainen julkisuuspeli, lievästi sanoen arvoton näytelmä.

Pelottelu ammattitaidon romahtamisella liikenteen valvonnassa sai huvittavia piirteitä. Mihin taidot mahtavat kadota, jos samat henkilöt ovat tien päällä paikallispoliisin alaisuudessa? Moraalikatoko murentaisi työhalut ja ammattitaidon?

Hupaisin julkisuuteen syötetty peruste LP:n säilyttämiseksi oli ”tutkimus” työn tuottavuudesta. LP nettoaa valtion kassaan 20 miljoonaa vuodessa! Samalla mittapuulla verovirkailijat panevat vielä paremmaksi. He sentään kehräävät kokoon kymmeniä miljardeja vuodessa. Kohtuuton asetelma paikallis- ja rikospoliisille. Näiden näytöt kannattavuudesta kun ovat kiven alla–tai paremminkin kiven sisässä.

Poliisin resurssien kohdentamisessa on tarkistamista. On päällekkäistä hallintoa, on alimiehitys rikos- ja järjestyspuolella. Liikenteen valvonnassa erillinen yksikkö on ollut sitä vastoin pyhä, vaikka apuna on tuhti 900 pöntön peltipoliisiarmeija.

Nopeusvalvonta on muutoinkin saanut ehkä ylikorostuneen osan liikenneturvallisuustyössä. Vakavien turmien syyt ovat valtaosin toisaalla: törkeä rattijuopumus, puutteellinen ajotaito, itsetuhoisuus, huumeet, väsymys, sairaus, korkea ikä, jne… Niitä ei tutkaus kitke.

Liikenteenvalvonta on toki edelleen tärkeää työtä. Kansalaisten turvallisuuden ja oikeusturvan kannalta on kuitenkin oleellisempaa poliisin voimavarojen kohdentaminen enemmän yleisen järjestyksen ylläpitoon ja rikollisuuden torjuntaan.

Poliisin etääntyminen syrjäseuduilla satojen kilometrien päähän on aito turvallisuusvaje. Oikeusturvaa rassaa rikostutkinnan laahaaminen kuukausia, jopa vuosia. Puutteet niissä ovat kokonaan toisen luokan asioita kuin näpräily muutamien kilometrien ylinopeuksien kanssa korpiseudun tyhjillä teillä pitkien etäisyyksien maassa.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.