Lepsu linja kostautuu

Suomeen pyrkii 2-3 vuoden kuluttua 3 000-4 000 nykyisen turvapaikan hakijan perheenjäsentä (SS 18.1.). He ovat viime vuonna Suomeen yksin tulleiden alaikäisten lasten vanhempia ja sisaruksia. Ulkomailta tulevien henkilöiden kasvava joukko on merkittävä ilmiö. Varsinaisen haasteen suomalaiselle yhteiskunnalle aiheuttavat tuhannet luku- ja kirjoitustaidottomat maahantulijat.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomella ei ole selkeää suunnitelmaa, kuinka se selviytyy maahanmuuttajien kasvavasta määrästä. Kotouttaminen on hyvin vaativa tehtävä. Jos sellaiseen ei valmistauduta riittävän ajoissa, tilanne voi ryöstäytyä käsistä. Epäonnistunut kotouttaminen saattaa johtaa syrjäytymiseen.

Syrjäytymisen voimistuminen olisi uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. Suomella on 3-5 vuotta aikaa järjestää maahanmuuton kasvuun liittyvät yksityiskohdat kuntoon. Jos Suomi hukkaa etsikkoaikansa, yleinen järjestys ja turvallisuus voivat heikentyä. Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi pitää mahdollisena, että huonosti hoidettu kotouttaminen voi johtaa jopa terrorismin kasvuun (Ylen Ykkösaamu 17.1.).

Maahanmuuttopolitiikkamme kaipaa terävöittämistä. Tulevaisuuden haasteisiin on vastattava muun muassa niin, että kotouttamisen hoitamiseen varataan riittävästi rahaa ja ammattitaitoisia työntekijöitä. Sekin voi olla vaikeaa, jos hallitus pitää kiinni valtionhallinnon tuottavuusohjelman periaatteista maahanmuuton osalta.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) linja ulkomaalaisasioissa on lepsu. Suomi noudattaa muihin Pohjoismaihin nähden huomattavasti sallivampaa maahanmuuttopolitiikkaa. Siihen Suomella ei ole varaa. On oikein, että Suomi ottaa vastaan todellisessa hädässä olevat ihmisiä. Tärkeää on myös, että työperäistä muuttoa suositaan. On kuitenkin varottava, että maahan otetaan kyseenalaisin perustein ihmisiä, joiden kotouttaminen on jo lähtökohtaisesti vaikeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.