Lepsu linja kostautuu

Suomeen pyrkii 2-3 vuoden kuluttua 3 000-4 000 nykyisen turvapaikan hakijan perheenjäsentä (SS 18.1.). He ovat viime vuonna Suomeen yksin tulleiden alaikäisten lasten vanhempia ja sisaruksia. Ulkomailta tulevien henkilöiden kasvava joukko on merkittävä ilmiö. Varsinaisen haasteen suomalaiselle yhteiskunnalle aiheuttavat tuhannet luku- ja kirjoitustaidottomat maahantulijat.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomella ei ole selkeää suunnitelmaa, kuinka se selviytyy maahanmuuttajien kasvavasta määrästä. Kotouttaminen on hyvin vaativa tehtävä. Jos sellaiseen ei valmistauduta riittävän ajoissa, tilanne voi ryöstäytyä käsistä. Epäonnistunut kotouttaminen saattaa johtaa syrjäytymiseen.

Syrjäytymisen voimistuminen olisi uhka suomalaiselle yhteiskunnalle. Suomella on 3-5 vuotta aikaa järjestää maahanmuuton kasvuun liittyvät yksityiskohdat kuntoon. Jos Suomi hukkaa etsikkoaikansa, yleinen järjestys ja turvallisuus voivat heikentyä. Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi pitää mahdollisena, että huonosti hoidettu kotouttaminen voi johtaa jopa terrorismin kasvuun (Ylen Ykkösaamu 17.1.).

Maahanmuuttopolitiikkamme kaipaa terävöittämistä. Tulevaisuuden haasteisiin on vastattava muun muassa niin, että kotouttamisen hoitamiseen varataan riittävästi rahaa ja ammattitaitoisia työntekijöitä. Sekin voi olla vaikeaa, jos hallitus pitää kiinni valtionhallinnon tuottavuusohjelman periaatteista maahanmuuton osalta.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) linja ulkomaalaisasioissa on lepsu. Suomi noudattaa muihin Pohjoismaihin nähden huomattavasti sallivampaa maahanmuuttopolitiikkaa. Siihen Suomella ei ole varaa. On oikein, että Suomi ottaa vastaan todellisessa hädässä olevat ihmisiä. Tärkeää on myös, että työperäistä muuttoa suositaan. On kuitenkin varottava, että maahan otetaan kyseenalaisin perustein ihmisiä, joiden kotouttaminen on jo lähtökohtaisesti vaikeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.