Leveät hartiat työhön

Eduskuntavaalien tulosta on ollut aikaa pureskella kaksi viikkoa. Muutaman päivän kuluttua tiedämme, millainen uusi hallitus maahan saadaan. Vaalituloksen alueellinen merkitys Pohjois-Savolle ja Pohjois-Karjalalle selviää vasta myöhemmin.

Kaksi itäistä maakuntaa muodostivat vaaleissa ensimmäisen kerran yhteisen Savo-Karjalan vaalipiirin. Uudistus tuotti tuloksen, jota sillä ensisijassa tavoiteltiin: kaksi pientä puoluetta eli kristillisdemokraatit ja vihreät saivat kansanedustajapaikan ilman vaaliliittoja. Piilevä äänikynnys laski.

Tiukasti maakunnallisesta näkökulmasta uusi vaalipiiri ei muuttanut mitään. Pohjois-Savosta eduskuntaan valittiin 10 kansanedustajaa aikaisemman yhdeksän sijasta. Pohjois-Karjalan säilytti entiset kuusi kansanedustajaa.

Vaalien jälkeen perussuomalaisten Pentti Oinonen tosin kertoi muuttavansa kirjansa Kuopiosta syntymäkuntaansa Kontiolahdelle.

Tämä äänestäjien olisi ollut hyvä tietää jo ennen vaaleja.

Oinosen muuton jälkeen eduskunnassa on siis yhdeksän pohjoissavolaista ja seitsemän pohjoiskarjalaista kansanedustajaa.

Kansanedustajien alueellista jakaumaa voi tarkastella muutenkin kuin vain maakunnallisesti.

Pohjois-Karjalassa Joensuun seudun ylivalta heikkeni, kun eduskuntaan valittiin perussuomalaisten Kari Kulmala Rääkkylästä ja keskustan Hannu Hoskonen maakunnan itäisimmästä kunnasta Ilomantsista.

Pohjois-Karjala on nyt alueellisesti tasaisemmin edustettuna eduskunnassa.

Pohjois-Savossa Ylä-Savo nosti selvästi edustustaan. Ylä-Savosta on nyt peräti viisi kansanedustajaa eli iisalmelaiset Markku Eestilä (kok.) ja Seppo Kääriäinen (kesk.), lapinlahtelainen Sari Essayah (kd.), kiuruvetinen Hannakaisa Heikkinen (kesk.) ja pielavetinen Elsi Katainen (kesk.).

Maakuntakeskuksen eli Kuopion edustus on Sari Raassinan (kok.) ja Markku Rossin (kesk.) varassa.

Varkauden seutu sai kuin saikin oman edustajansa, kun vasemmistoliiton Matti Semi onnistui neljännellä yrittämällään.

Vaalipiiriuudistus näkyi myös niin, että kokoomus menetti kansanedustajansa Pohjois-Karjalassa ja SDP molemmat kansanedustajapaikkansa Pohjois-Savossa.

Tämä johtuu siitä, että kokoomuksen kannatus Pohjois-Karjalassa on selvästi heikompi kuin Pohjois-Savossa. SDP:n kannatus Pohjois-Karjalassa taas on perinteisesti suurempi kuin Pohjois-Savossa.

Tilanne ei voi olla näkymättä kokoomuksen ja SDP:n maakunnallisessa toiminnassa.

Eestilän ja Raassinan on näytettävä naamaansa myös Pohjois-Karjalassa. SDP:n Riitta Myllerin ja Merja Mäkisalo-Ropposen on kuljettava ahkerasti Ohtaansalmen sillan yli länteen.

Uudistuksen todellinen merkitys aukeaa kuitenkin vasta myöhemmin. Pohjois-Savolla ja Pohjois-Karjalalla on nyt aikaisempaa leveämmät hartiat alueellisessa edunvalvonnassa. Leveämmät hartiat on pantava nyt työhön.

Onnistuminen edellyttää yhteisiä tavoitteita ja sopimista. Toistaiseksi yhteisiä tavoitteita ei ole asetettu. Alkaa olla jo kiire.

On välttämätöntä, että joku Savo-Karjalan kansanedustajista nousee uuteen hallitukseen.

Hyvä olisi, jos vaalipiirin kansanedustajia nähtäisiin myös eduskuntaryhmien johtotehtävissä.

Pelkkä vaalipiirin kansanedustajien työ ei kuitenkaan riitä. Myös muiden alueellisten edunvalvojien on nähtävä uusi vaalipiiri parempana mahdollisuutena vaikuttaa. Kansanedustajat tarvitsevat esimerkiksi maakuntaliittojen tuen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.