Liekki sammuu

Tämän päivän kaupallinen kilpaurheilu on kaukana niistä paroni Pierre de Coubertinin ihanteista, joitten innoittamana hän loi kansainvälisen olympialiikkeen reilu vuosisata sitten. Olympiakisoissa kyllä urheillaankin edelleen, mutta kisa kisalta ne muistuttavat yhä spektaakkelia, jossa päällimmäisiksi nousevat ulkoinen koreus ja mahtavuus.

Jos olympialaiset ovat kasvaneet muodottomiin mittoihin, niin yhtä lailla ovat riistäytyneet käsistä nyt Pekingin kisojen edellä myös kisoihin liittyvät protestit.

Mitä näyttävämmät kisat, sitä helpompi on saada myös julkisuutta nousemalla niitä vastaan. Tiibetiläisten ja heidän ystäviensä organisoimat mielenosoitukset ovat sammuttaneet maapalloa kiertävän olympialiekin jo Ranskassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa. Väkivallan pysäyttämiseksi on jouduttu jo harkitsemaan, että perinteisestä soihdun kierrätyksestä luovuttaisiin Kiinan ulkopuolella.

Kiertävän olympiatulen sammuminen ei sammuta sinällään vielä olympia-aatetta, joka on kokenut paljon vakavampiakin takaiskuja. Verisimmät kisat nähtiin vuonna 1972 Saksassa Münchenissä. Silmitön terrori-isku kylvi tuhoa ja tappoi israelilaisia urheilijoita. Mutta muistammeko me suomalaiset sitä? Ei toki, meille riittää, että Lasse Viren kaatui, nousi ja juoksi voittajana maaliin 10 000 metrillä - ja tietenkin maailmanennätysajalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.