Liha-Finlandia taas esillä

Suomen suurimpien lihatalojen Atrian ja HKScanin lihantuottajat puhuvat taas pian 40 vuotta vanhasta ehdotuksesta Liha-Finlandian perustamiseksi (Maaseudun Tulevaisuus 29.4.).

Lihayrityksille on paljastunut jo aikaa sitten, että kauppa se on joka kannattaa liha-alallakin, mutta teuraiden osto, teurastus ja lihanleikkuu eivät kannata. Eläinten ostotoiminnan kustannuksia lisäävät pitkät välimatkat erityisesti pohjoisessa sekä järvien pirstomassa Itä-Suomessa. Teurastus kuuluu töihin, joita ei ole ainakaan toistaiseksi voitu teettää kokonaan roboteilla. Etenkin naudanteurastus on työvoimavaltaista hommaa.

Kenties Liha-Finlandia olisi hyvä ratkaisu. Sitäkin parempi voisi olla koko alan yhteinen nautateurastamo. Atrian Kauhajoen laitos kykenisi yksin huolehtimaan jokseenkin koko Suomen naudanteurastustarpeesta.

Suomalaisten lihatalojen tuskaillessa kovia kustannuksia ulkomailta tulee Suomeen halpaa lihaa. Asialla ovat paitsi kaupat myös lihaa jalostavat suomalaisyritykset, joilla ei ole omaa teurastamoa.

Naudanlihan tuottajahinta on laskenut tänä vuonna kymmenisen senttiä. Kehno hintataso on kiusannut jo kahdeksan vuotta. Jotakin on siis pakko tehdä. Jos ratkaisu löytyy, sen tieltä on raivattava esteet tuotannon turvaamiseksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.