Lihantuottajien on pakko terästäytyä

Maidontuottajien itsensä omistama ja hallitsema Valio on saanut rinnalleen sekä kotimaisia että ulkomaisia kilpailijoita. Maito-osuuskunta on kyennyt kuitenkin säilyttämään johtavan asemansa ja maksamaan maitotiloille maidosta sen hinnan, mikä siitä kulloinkin on mahdollista saada.

Valiolaiset maidontuottajat ovat olleet varsin tyytyväisiä osuuskuntaansa, jonka ei ole pakko tanssia pörssiyhtiöitten sääntöjen mukaan, vaan joka ajattelee toimissaan myös alkutuottajain parasta. Samaa ei voi sanoa lihantuottajista, jotka ovat joutuneet toimimaan jo vuosien ajan markkinatalouden ehdoin.

Perinteiset tuottajaosuuskunnat ovat tosin vielä pääomistajia maan suurissa lihataloissa Atriassa ja HK Scanissa, mutta käytännössä on nähty toistuvasti, ettei tuottajain sana paina yhtiöitten ratkaisuissa. Pörssiyhtiöt pyrkivät tuottamaan hyvät voitot omistajilleen - ja samalla myös kelpo optiot johdolleen - ja viime kädessä nuo voitot otetaan tuottajilta painamalla tuottajahinnat mahdollisimman alas. Vastaansanomattomat todisteet saadaan kätevästi vetoamalla maailmanmarkkinoitten alhaiseen hintatasoon.

Kannattamatonta tuotantoa ei viljelijän kannata jatkaa kovin pitkään. Itäisessä Suomessa sikala toisensa jälkeen on lopettanut, ja yhtä valitusta on ollut länsisuomalaisten sikalanpitäjienkin elämä viime vuosina. Lihakunta-taustainen Atria on ajanut omaa lihanjalostustaan alas tietoisesti itäisessä Suomessa ja heikentänyt näin mielikuvaansa Savon ja Karjalan naudankasvattajain mielissä. Viime talvena henkinen side eteläpohjaistuneeseen Atriaan liki katkesi, kun yhtiö päätti lopettaa Likolahden teurastamonsa Kuopiossa.

Ei siis ihme, että lihantuottajat haluavat nyt kehittää jotain uutta, joka takaisi tuotannon kannattavuuden ja jättäisi jotain tuottajille itselleenkin. Maaseudun Tulevaisuuden teettämä mielipidekysely kertoo, että enemmistö lihatilallisista on nyt valmis liittymään uuteen valtakunnalliseen tuottajaosuuskuntaan, jos sellainen perustetaan. Osuuskunta toimittaisi lihaa tasapuolisesti Atrialle, HK Scanille ja muille lihataloille. Se vähentäisi merkittävästi erityisesti kuljetuskustannuksia.

Valtakunnallinen lihantuottajaosuuskunta ei ole uusi ajatus. "Liha-Finlandiasta" puhui voimallisesti muun muassa 1990-luvulla ministeri Heikki Haavisto MTK:n puheenjohtajana. Tuolloin ajatus ei vielä ottanut tulta, ja omat käytännön esteensä keskittämisellä on toki vielä tänäänkin. Miten esimerkiksi kilpailuviranomaiset suhtautuvat asiaan?

Puhdasta matematiikkaa on kuitenkin se, että lihantuottajain kovaa osaa on helpotettava keinolla tai toisella. Suomesta loppuu kotimainen liha, jos tuottajahinta ei kata tuotantokustannuksia.

Mielipidekysely antaa MTK-laisille tuottajille ainakin vahvan pohjan viedä eteenpäin Liha-Finlandian ajatusta, jotta lihan alkutuottajillekin jäisi käteen enemmän kuin pelkkä luu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.