Lihantuottajien on pakko terästäytyä

Maidontuottajien itsensä omistama ja hallitsema Valio on saanut rinnalleen sekä kotimaisia että ulkomaisia kilpailijoita. Maito-osuuskunta on kyennyt kuitenkin säilyttämään johtavan asemansa ja maksamaan maitotiloille maidosta sen hinnan, mikä siitä kulloinkin on mahdollista saada.

Valiolaiset maidontuottajat ovat olleet varsin tyytyväisiä osuuskuntaansa, jonka ei ole pakko tanssia pörssiyhtiöitten sääntöjen mukaan, vaan joka ajattelee toimissaan myös alkutuottajain parasta. Samaa ei voi sanoa lihantuottajista, jotka ovat joutuneet toimimaan jo vuosien ajan markkinatalouden ehdoin.

Perinteiset tuottajaosuuskunnat ovat tosin vielä pääomistajia maan suurissa lihataloissa Atriassa ja HK Scanissa, mutta käytännössä on nähty toistuvasti, ettei tuottajain sana paina yhtiöitten ratkaisuissa. Pörssiyhtiöt pyrkivät tuottamaan hyvät voitot omistajilleen - ja samalla myös kelpo optiot johdolleen - ja viime kädessä nuo voitot otetaan tuottajilta painamalla tuottajahinnat mahdollisimman alas. Vastaansanomattomat todisteet saadaan kätevästi vetoamalla maailmanmarkkinoitten alhaiseen hintatasoon.

Kannattamatonta tuotantoa ei viljelijän kannata jatkaa kovin pitkään. Itäisessä Suomessa sikala toisensa jälkeen on lopettanut, ja yhtä valitusta on ollut länsisuomalaisten sikalanpitäjienkin elämä viime vuosina. Lihakunta-taustainen Atria on ajanut omaa lihanjalostustaan alas tietoisesti itäisessä Suomessa ja heikentänyt näin mielikuvaansa Savon ja Karjalan naudankasvattajain mielissä. Viime talvena henkinen side eteläpohjaistuneeseen Atriaan liki katkesi, kun yhtiö päätti lopettaa Likolahden teurastamonsa Kuopiossa.

Ei siis ihme, että lihantuottajat haluavat nyt kehittää jotain uutta, joka takaisi tuotannon kannattavuuden ja jättäisi jotain tuottajille itselleenkin. Maaseudun Tulevaisuuden teettämä mielipidekysely kertoo, että enemmistö lihatilallisista on nyt valmis liittymään uuteen valtakunnalliseen tuottajaosuuskuntaan, jos sellainen perustetaan. Osuuskunta toimittaisi lihaa tasapuolisesti Atrialle, HK Scanille ja muille lihataloille. Se vähentäisi merkittävästi erityisesti kuljetuskustannuksia.

Valtakunnallinen lihantuottajaosuuskunta ei ole uusi ajatus. "Liha-Finlandiasta" puhui voimallisesti muun muassa 1990-luvulla ministeri Heikki Haavisto MTK:n puheenjohtajana. Tuolloin ajatus ei vielä ottanut tulta, ja omat käytännön esteensä keskittämisellä on toki vielä tänäänkin. Miten esimerkiksi kilpailuviranomaiset suhtautuvat asiaan?

Puhdasta matematiikkaa on kuitenkin se, että lihantuottajain kovaa osaa on helpotettava keinolla tai toisella. Suomesta loppuu kotimainen liha, jos tuottajahinta ei kata tuotantokustannuksia.

Mielipidekysely antaa MTK-laisille tuottajille ainakin vahvan pohjan viedä eteenpäin Liha-Finlandian ajatusta, jotta lihan alkutuottajillekin jäisi käteen enemmän kuin pelkkä luu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.