Liian aulis lupaus

Vuokra-asunnoista, erityisesti kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, on jatkuvasti pulaa. Pula on suurin pääkaupunkiseudulla, mutta sopivan vuokra-asunnon löytyminen on tiukassa myös muissa suurissa kaupungeissa, joiden väkiluku kasvaa.

Pula on luonnollisesti huomattu myös uudessa hallituksessa. Kuuden puolueen hallitusneuvotteluissa sovittiin, että uusien vuokra-asuntojen rakentamista tuetaan kasvattamalla korkotukea. Kustannuksiksi on arvioitu noin 32 miljoonaa euroa.

Asuntoministeriksi istutettu toisen kauden sosiaalidemokraattinen kansanedustaja Krista Kiuru lupasi alkuviikosta Helsingin Sanomien haastattelussa, että lisätuki pienentää uusien vuokra-asuntojen vuokria jopa 3-4 euroa neliömetriltä. Se tarkoittaisi yksinkertaisella matematiikalla, että 30 neliön yksiön kuukausivuokra putoaisi noin sadalla eurolla.

Kiurun lupaus tuntui jo heti kättelyssä liian auliilta. Saman näkemyksen jakavat tutkijat. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Niku Määttänen sanoo STT:n välittämässä uutisessa, että tiukasti valvottuna korkotuki voisi laskea uusien asuntojen vuokria, mutta markkinat korjaisivat tilanteen nopeasti.

Määttäsen mielestä on "naiivi ajatus", että pelkästään rakentamista tukemalla voitaisiin laskea asuntojen vuokria.

Toinen tutkija, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Pekka Pajakkala puolestaan huomauttaa, että käyttö- ja rakennuskustannuksissa on nousupaineita, jotka näkyvät jollakin aikavälillä myös vuokrissa. Vuokria saattaa nostaa myös hallituksen sopima pääomaverotuksen kiristäminen.

Hallituksen korkotuki ohjataan vuosittain 3000-4000 vuokra-asunnon rakentamiseen. Hyvä niin, vaikka lisäys normaaliin viime vuosien määrään ei olekaan kovin suuri. Edellinen hallitus teki vuonna 2009 mittavan elvytyspaketin, jonka avulla tuotanto hetkellisesti kipusi 10 000 asuntoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.