Liian lieviä tuomioita

Suomalainen rangaistuskäytäntö on selvästi lievempi rattijuoppojen ajokieltojen määräämisessä kuin monessa muussa maassa (SS 7.6.).

Vain noin 40 prosenttia törkeästä rattijuopumuksesta kiinnijäävistä saa yli vuoden ajokiellon. Yleisempi ajokiellon pituus on puolesta vuodesta vuoteen. Lisäksi 13 prosenttia sai alle puolen vuoden ajokiellon.

Suomen lain mukaan rattijuopolle olisi mahdollista määrätä ajokieltoa maksimissaan viisi vuotta. Miksi niitä ei määrätä?

Norjassa törkeä rattijuopumus johtaa helposti 2-5 vuoden ajokieltoon, Ruotsissa vähintään kahden vuoden tuomioon. Latviassa yli 1,51 promillen alkoholipitoisuus veressä tietää neljän vuoden ajokieltoa.

Ajokieltorangaistusten koventaminen ei tietenkään hävitä rattijuoppoja liikenteestä, sillä pahimmillaan 75 prosenttia ajokieltoon määrätyistä ajaa kortitta. Toisaalta ajokieltorangaistusten tehoa voisi lisätä sillä, että kortitta ajo ajokiellon aikana merkitsisi esimerkiksi rattijuopon käyttämän ajoneuvon menettämistä valtiolle oli se sitten oma tai lainaksi saatu.

Tärkeintä olisi saada kaikkien kansalaisten asenteita korjattua siihen suuntaan, että juovuksissa ajaminen on oikeasti vastuutonta, häpeällistä, raukkamaista ja tyhmää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.