Liian lieviä tuomioita

Suomalainen rangaistuskäytäntö on selvästi lievempi rattijuoppojen ajokieltojen määräämisessä kuin monessa muussa maassa (SS 7.6.).

Vain noin 40 prosenttia törkeästä rattijuopumuksesta kiinnijäävistä saa yli vuoden ajokiellon. Yleisempi ajokiellon pituus on puolesta vuodesta vuoteen. Lisäksi 13 prosenttia sai alle puolen vuoden ajokiellon.

Suomen lain mukaan rattijuopolle olisi mahdollista määrätä ajokieltoa maksimissaan viisi vuotta. Miksi niitä ei määrätä?

Norjassa törkeä rattijuopumus johtaa helposti 2-5 vuoden ajokieltoon, Ruotsissa vähintään kahden vuoden tuomioon. Latviassa yli 1,51 promillen alkoholipitoisuus veressä tietää neljän vuoden ajokieltoa.

Ajokieltorangaistusten koventaminen ei tietenkään hävitä rattijuoppoja liikenteestä, sillä pahimmillaan 75 prosenttia ajokieltoon määrätyistä ajaa kortitta. Toisaalta ajokieltorangaistusten tehoa voisi lisätä sillä, että kortitta ajo ajokiellon aikana merkitsisi esimerkiksi rattijuopon käyttämän ajoneuvon menettämistä valtiolle oli se sitten oma tai lainaksi saatu.

Tärkeintä olisi saada kaikkien kansalaisten asenteita korjattua siihen suuntaan, että juovuksissa ajaminen on oikeasti vastuutonta, häpeällistä, raukkamaista ja tyhmää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.