Liian suuri Suomelle

Suomalaisen matkapuhelinjätin Nokian päätös sulkea tehtaansa Bochumissa on nostanut ennen näkemättömän kiihkeän vastalauseiden myrskyn Saksassa. Asialla ovat olleet luonnollisesti ammattiliitot ja Bochumin asukkaat, mutta myös johtavat saksalaiset poliitikot.

Saksan liittokansleri Angela Merkel jyrähti viime viikon lopulla ja vaati Nokialta selvitystä tehtaan sulkemiseen vaikuttaneista syistä.

Saksalaisten närkästys on helppo ymmärtää. Nokian tehtaan siirtäminen Bochumista Saksaan merkitsee jopa noin 4 000 ihmisen jäämistä ilman työtä. Mukaan on laskettu myös Nokian tehtaan alihankkijat ja vuokratyöläiset.

Närkästystä on kasvattanut se, että Nokia on saanut kymmeniä miljoonia euroja julkista tukea.

Saksassa on jo suunniteltu boikottia Nokiaa vastaan. Nokian puhelinten myynti saattaa notkahtaa.

Osansa närkästyksestä on saanut myös Suomi. Tämä näkyi selvästi viime viikolla Saksan kansainvälisillä ruokamessuilla, joille Suomi monen vuoden tauon jälkeen panosti voimakkaasti. Messuvieraat moittivat Suomea ja suomalaisia.

Nokian merkitys Suomen taloudelle on suuri, joidenkin mielestä liian suuri. Näyttää siltä, että Nokian merkitys myös Suomen kansainväliselle maineelle on suuri, ehkä liian suuri.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.