Liian suuri Suomelle

Suomalaisen matkapuhelinjätin Nokian päätös sulkea tehtaansa Bochumissa on nostanut ennen näkemättömän kiihkeän vastalauseiden myrskyn Saksassa. Asialla ovat olleet luonnollisesti ammattiliitot ja Bochumin asukkaat, mutta myös johtavat saksalaiset poliitikot.

Saksan liittokansleri Angela Merkel jyrähti viime viikon lopulla ja vaati Nokialta selvitystä tehtaan sulkemiseen vaikuttaneista syistä.

Saksalaisten närkästys on helppo ymmärtää. Nokian tehtaan siirtäminen Bochumista Saksaan merkitsee jopa noin 4 000 ihmisen jäämistä ilman työtä. Mukaan on laskettu myös Nokian tehtaan alihankkijat ja vuokratyöläiset.

Närkästystä on kasvattanut se, että Nokia on saanut kymmeniä miljoonia euroja julkista tukea.

Saksassa on jo suunniteltu boikottia Nokiaa vastaan. Nokian puhelinten myynti saattaa notkahtaa.

Osansa närkästyksestä on saanut myös Suomi. Tämä näkyi selvästi viime viikolla Saksan kansainvälisillä ruokamessuilla, joille Suomi monen vuoden tauon jälkeen panosti voimakkaasti. Messuvieraat moittivat Suomea ja suomalaisia.

Nokian merkitys Suomen taloudelle on suuri, joidenkin mielestä liian suuri. Näyttää siltä, että Nokian merkitys myös Suomen kansainväliselle maineelle on suuri, ehkä liian suuri.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.