Liian tiukkaa sääntelyä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioi selvityksensä perusteella, että niin sanottujen peltomarkettien perustaminen on tätä nykyä liian vaikeaa. Käytännössä lainsäädäntö ja tonttipolitiikka estävät päivittäistavarakauppojen rakentamisen keskustojen ulkopuolelle.

Sääntelyä on perusteltu ilmastosyillä ja turhan autoilun vähentämisellä. Perustelut ovat vallan hyviä paperilla, mutta käytännön kanssa niillä ei ole paljon tekemistä. Polttoaineiden hinnat ovat sen verran korkeita, että perheet sovittavat kaupassakäyntinsä usein työmatkojen yhteyteen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston toteaa, että liian tiukka sääntely rajoittaa uusien toimijoiden pääsyä markkinoille ja pönkittää S-ryhmän ja Keskon asemaa. Kahden kauppaketjun markkinaosuus päivittäistavarakaupasta on yli 80 prosenttia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) vastusti asuntoministerinä ollessaan peltomarketteja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemyksestä on vedettävissä johtopäätös, että Vapaavuori esti uusien toimijoiden pääsyä markkinoille ja pönkitti kahden kauppaketjun vahvoja asemia.

Eduskunta hyväksyi vain reilut kaksi vuotta sitten maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen, joka ohjaa entistä voimakkaammin kaupan suuryksiköiden rakentamista. Pieleen siis meni.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.