Liian tiukkaa sääntelyä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto arvioi selvityksensä perusteella, että niin sanottujen peltomarkettien perustaminen on tätä nykyä liian vaikeaa. Käytännössä lainsäädäntö ja tonttipolitiikka estävät päivittäistavarakauppojen rakentamisen keskustojen ulkopuolelle.

Sääntelyä on perusteltu ilmastosyillä ja turhan autoilun vähentämisellä. Perustelut ovat vallan hyviä paperilla, mutta käytännön kanssa niillä ei ole paljon tekemistä. Polttoaineiden hinnat ovat sen verran korkeita, että perheet sovittavat kaupassakäyntinsä usein työmatkojen yhteyteen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston toteaa, että liian tiukka sääntely rajoittaa uusien toimijoiden pääsyä markkinoille ja pönkittää S-ryhmän ja Keskon asemaa. Kahden kauppaketjun markkinaosuus päivittäistavarakaupasta on yli 80 prosenttia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) vastusti asuntoministerinä ollessaan peltomarketteja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemyksestä on vedettävissä johtopäätös, että Vapaavuori esti uusien toimijoiden pääsyä markkinoille ja pönkitti kahden kauppaketjun vahvoja asemia.

Eduskunta hyväksyi vain reilut kaksi vuotta sitten maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen, joka ohjaa entistä voimakkaammin kaupan suuryksiköiden rakentamista. Pieleen siis meni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.