Työttömyysturvaa koskeva lainsäädäntö on yhä kovin tulkinnanvarainen, vaikka säädösviidakkoa on jonkin verran harvennettu. Erityisen paljon tulkinnanvaraa jää silloin, kun palkansaaja jää työttömäksi ja hänellä sattuu olemaan Y-tunnus tai myel-vakuutus. On tapauksia, että palkansaaja on jäänyt kokonaan vaille työttömyysturvaa. Tapausten kirjo on loputon.
On mahdollista, että jos metsää omistava palkansaaja on tehnyt osa-aikatyötä ja joutuu palkkatyöstään työttömäksi, hänelle ei välttämättä kuulu työttömyysturva ollenkaan. Merkitykselliseksi nousee tieto siitä, onko metsänomistaja tehnyt itse töitä metsässään. Jos on, se voidaan katsoa syyksi osa-aikaiseen palkkatyöhön ja esteeksi työttömyysturvalle.
Yksi tulkinta koskee yrittäjyyden luonnetta. Yrittäjä ei voi olla osa-aikainen, mutta sivutoiminen kyllä.
Alueellisen työ- ja elinkeinotoimiston tehtävä on pyytää työttömäksi jäävältä selvitys yrityksen toiminnasta ja siitä, miten paljon yrittäjä on työskennellyt yrityksessä. Sitten TE-keskus antaa työvoimapoliittisen lausunnon joko Kelalle tai työttömyyskassalle, joiden on toimittava lausunnon mukaan.
Yrittämisen kynnystä on kaikin keinoin madallettava. Yksi keino olisi jatkaa työttömyysturvalainsäädännön muuttamista yksiselitteiseen suuntaan.
Jos luet kommentteja tai kirjoitat niitä, muut käyttäjät voivat nähdä, milloin olet kirjautuneena palveluumme. Jos haluat, etteivät muut näe paikallaoloasi, voit estää sen asetuksista. Jos haluat vaihtaa nimimerkkiäsi, voit tehdä sen täältä.