Liian tulkinnanvaraista

Työttömyysturvaa koskeva lainsäädäntö on yhä kovin tulkinnanvarainen, vaikka säädösviidakkoa on jonkin verran harvennettu. Erityisen paljon tulkinnanvaraa jää silloin, kun palkansaaja jää työttömäksi ja hänellä sattuu olemaan Y-tunnus tai myel-vakuutus. On tapauksia, että palkansaaja on jäänyt kokonaan vaille työttömyysturvaa. Tapausten kirjo on loputon.

On mahdollista, että jos metsää omistava palkansaaja on tehnyt osa-aikatyötä ja joutuu palkkatyöstään työttömäksi, hänelle ei välttämättä kuulu työttömyysturva ollenkaan. Merkitykselliseksi nousee tieto siitä, onko metsänomistaja tehnyt itse töitä metsässään. Jos on, se voidaan katsoa syyksi osa-aikaiseen palkkatyöhön ja esteeksi työttömyysturvalle.

Yksi tulkinta koskee yrittäjyyden luonnetta. Yrittäjä ei voi olla osa-aikainen, mutta sivutoiminen kyllä.

Alueellisen työ- ja elinkeinotoimiston tehtävä on pyytää työttömäksi jäävältä selvitys yrityksen toiminnasta ja siitä, miten paljon yrittäjä on työskennellyt yrityksessä. Sitten TE-keskus antaa työvoimapoliittisen lausunnon joko Kelalle tai työttömyyskassalle, joiden on toimittava lausunnon mukaan.

Yrittämisen kynnystä on kaikin keinoin madallettava. Yksi keino olisi jatkaa työttömyysturvalainsäädännön muuttamista yksiselitteiseen suuntaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.