Liian vaikeaa

Matti joutui tiellä poliisiratsiaan ja huumetestiin. Se näytti plussaa, vaikka huumeita ei ollut käytössä muuta kuin se parhaaksi kehuttu. Matti tuumi, että hyvä jos poliisi löytää jotain positiivista, kun vaimo ei siihen pysty.

Muillekin on pikahuumetesti näyttänyt virheellisiä lukemia. Eduskunnan oikeusasiamieskin ihmetteli luotettavana pidetyn testin muuttumista.

Arvaan, mitä oli tapahtunut. Sama tapahtuu näet kaikille laboratoriokokeille.

Testistä tulee aina tietty määrä vääriä positiivisia tuloksia. Kun koetta aletaan tehdä enemmän ja yhä pienemmästä epäilystä, ei oikeita positiivisia tule kuten ennenkin, mutta väärien positiivisten määrä lisääntyy. Pian vääriä positiivisia on enemmän kuin oikeita ja testi on menettänyt merkityksensä. Vinkki poliisille: älkää käyttäkö pikatestiä, ellei ole muuta syytä epäillä.

Oikeusviranomaisilla ei näyttänyt olevan asiasta mitään käsitystä. Ei ihme, kun lääkäreillekin on vaikeaa käsittää, miksi henkilö A:n tutkimuksen tulos riippuu muiden henkilöiden tuloksesta. Liian vaikeaa.

Narkolepsian ja influenssan yhteyttä on pohdittu ahkerasti. Narkolepsian esiintyvyydeksi on arvioitu 0,5 promillea ja vain neljännes saa diagnoosin.

Suomessa olisi noin 2 500 tapausta, ja jos ne kertyisivät 25-50 vuodessa, niin tapauksia pitäisi tulla 50-100 joka vuosi. Jos näin on, ei voi tietää, onko narkolepsiassa nyt todellista huippua.

Taudin riskitekijöitä ovat perinnöllisyys, infektiot ja yllätys, syntymäaika keväällä. Nyt narkolepsiaa on ollut vain Pohjoismaissa. Onko perinnöllisyys ainoa syy, miksi tauti osuu turvatuissa oloissa eläviin julkisen terveydenhuollon piirissä oleviin kansoihin?

On liian vaikeaa ajatella, mitä olisi tapahtunut ilman rokotuksia. Aasialainen influenssa tappoi noin 1 200 suomalaista. Jos nyt olisi tullut samanlainen tauti, niin kuolleita olisi nykyhoidolla saatu muutamia satoja. Voi kuvitella sitä lynkkausmielialaa, joka maassa vallitsisi.

Rokotuksilla on massahoidon ongelma. Jos on lääke, joka on tehokas, halpa ja kohtalaisen turvallinen, niin juuri se lääke kielletään. Se on näet ainoa, jonka harvinaiset sivuvaikutukset tulevat näkyviin.

Arvaan, että kun seuraava epidemia tulee, niin rokotetta ei saada, koska kukaan ei uskalla tulla kokoukseen tekemään liian vaikeaa päätöstä. Valelääkärin toimintaohje: puhu mukavia, äläkä ikinä tee kriittisiä päätöksiä.

Jos lääketiede on liian vaikeaa, niin voi olla hyvä pitää mielessä muutama perusperiaate:

Sivuvaikutuksetonta hoitoa ei ole. Mitä terveempiä ihmiset ovat, sitä enemmän nähdään haittoja ja vähemmän hyötyjä. Tutkimusmenetelmät kadottavat tehonsa, jos niitä ryöstöviljellään. Rokotetta suurempaa hyötyä ei lääketiede ole antanut.

Kun sairastut, voit miettiä miksi. Siihen on kolme syytä, käänteisessä tärkeysjärjestyksessä: Omat huonot valinnat, väärin valitut vanhemmat ja sattuma. Tärkein on sattuma, julma lottoarvonta, johon lääketiede antaa rajatun valitusoikeuden.

Matin nimi on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi. Oikeasti hänen nimensä oli Jarmo.

Kirjoittaja on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.