Liikaa ja turhaan antibiootteja

Antibioottien liiallinen ja jopa turha käyttö on pitkän päälle hengenvaarallista kaikille, jotka sairastuvat bakteeritulehduksiin.

Syynä ovat niin sanotut superbakteerit, jotka ovat tulleet vastustuskykyisiksi niitä vastaan suunnatuille antibiooteille. Suomessa tunnetuin superbakteeri on MRSA, jota yleensä tarkoitetaan, kun puhutaan sairaalabakteereista. Tuntemattomampia, mutta jatkuvasti yleistyviä superbakteereja ovat suolistobakteeri ESBL ja sairaalabakteeri VRE.

Uusia antibiootteja ei ole juuri kehitetty vuosikymmeniin, koska 1980-luvulla kuviteltiin, ettei uusia antibiootteja tarvittaisi. Nyt lääkeyhtiöt eivät innostu kehitystyöstä, koska miljardilla eurolla saisi lääkkeen, jonka käyttö saattaisi olla hyvin lyhytaikaista. Bakteereille voi sitä paitsi syntyä vastustuskyky antibiootille jopa parissa kuukaudessa.

Suomessa eläimet eivät sentään saa antibiootteja rehuissaan kuten Yhdysvalloissa, missä tuotantoeläimet syövät antibiootteja neljä kertaa enemmän kuin ihmiset (HS 3.5). Lihakarja ja kasvatuslohet kasvavat nopeammin antibioottien avulla.

Ongelma on maailmanlaajuinen. Ainoa keino estää tai ainakin siirtää superbakteerien tappavaa vaikutusta on välttää turhia kuureja. Se taas edellyttää paitsi lääkäreiltä myös potilailta vastuullisuutta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.