Liikaa kuninkaita

Kun jääkiekon SM-liigaa on pelattu pulska kuukausi, näyttää, että sarjassa asuu kahden kerroksen väkeä. Hyväosaiset mitalinsaalistajat ja pahnan pohjimmaiset. Häntäveikoille syksy on ollut mustaakin tummempi. Ongelmatapaukset löytyvät Tampere-Hämeenlinna -akselilta sekä itärajan tuntumasta Lappeenrannasta.

Yllättävää myönteisessä mielessä on Niiralan montun isännän KalPan huippuvire ja sarjajohto. Turhaan tuuletteluun ei kuitenkaan ole aihetta, sillä mitalit jaetaan vastaan keväällä.

Hyvä on, että menestyviä seuroja löytyy myös Kehä kolmosen ja etelän muiden ruuhkakeskusten ulkopuolelta. Oulun Kärpät piti muutama vuosi sitten pitkään liigan piikkipaikkaa ja huuhtoi kultaa. Sitten tuli Hippoksen ylpeys JyP, joka voitti kerran kultaa ja kolmasti runkosarjan.

Vasta TPS:n hunajavuoden jälkeen, viime kauden päätteeksi "Poika" rantautui Helsinkiin HIFK:n mestaruuden myötä.

Kun jääkiekko on yleisömäärillä mitattuna Suomen suosituin urheilulaji, raharikkaan pääkaupunkiseudun kiinnostuksen SM-liiga kohtaan ymmärtää.

HIFK, Jokerit ja Espoon Blues ovatkin yrittäneet rakentaa turhautumiseen asti kultajoukkueita isolla rahalla viime vuosikymmenellä. Oliko IFK:n kulta vain onnenkantamoinen? Se nähdään keväällä.

HIFK:n ja Jokerien tavoitteena on voittaa mestaruus. Sitä vartenhan SM-liigassa pelataan.

Ehkäpä suurempi ponnin on sittenkin raha. Se tarkoittaa käytännössä, että molemmat seurat pyrkivät rakentamaan paperille mahdollisimman nimekkään joukkueen. Näin "tuote" on helppo myydä jättihalleissa. Myyntiartikkelien pikku palasia ovat muun muassa Jarkko Ruutu, Ville Peltonen, Mikael Granlund, Janne Pesonen. Kaikki ovat nimekkäitä ja hyviä pelaajia.

Alkukauden pelien perusteella vaikuttaa, että hallitseva mestari on paperitiikeri. Paikallinen media tekee staroista silti puolijumalia. Katsotaanpa vaikka ex-Kärppä Mikael Granlundia, 19. Iltalehti nimitti poikaa jo "kuninkaaksi" eilisessä numerossaan. Kun sama arvo jalkapallon puolella on annettu Jari Litmaselle, 40, voikin kysyä, onko tasavallassamme liikaa kuninkaita.

Miten käy tämän jälkeen esimerkiksi Teemu Selänteen, 41? Hän ei voi olla kuningas, koska sana on kärsinyt inflaation Litmasen ja Granlundin myötä.

Jääkiekko on suurta viihdettä. Sen tietävät savolaisetkin, jotka tuhatpäisinä laumoina kirmaisevat KalPan kotiotteluihin. Sami Kapasen, 38, palattua NHL-jäiltä Kuopioon, seuran toiminnassa tapahtui totaalinen rytminmuutos. Hedelmistä on jo nautittu muutama lähimennyt vuosi. Hyvä näin.

KalPan suurin haaste on seuran talouden pitämien turvallisilla raiteilla. Joukkueen materiaali pitää olla hyvä, jopa huippuhyvä, jotta menestystä tulisi. Se maksaa. Tosin hinta Kuopiossa on todennäköisesti suhteessa vähemmän kuin monissa muissa liigaseuroissa. Tämä johtuu muun muassa kuopiolaisten laadukkaasta juniorityöstä.

KalPa on uudistanut jäähallia step by step -periaatteella. Halli on kuitenkin vanhanaikainen. Se ole KalPan eikä kenenkään muunkaan syy. Näin vaan on.

Varmaan on, että Kapasen perhedynastian kahvipöydässä on puhuttu jopa uudesta hallista tai nykyisen hallin entistä reippaammasta modernisoinnista. Yhteiskunnan rahalla uudistukset eivät ole mahdollisia.

Yksi hyvä ystävä totesi rahapulassaan takavuosina, ettei hätä ole tämän näköinen. Rahaa tehdään lisää kolmivuorotyössä koko ajan. KalPan onni lisäksi on, että setä Samulikin saapunee Kimmo Timosen, 36, hahmossa takaisin Kuopioon muutaman vuoden sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.