Liikaa lääkkeitä

Vanhoja ihmisiä hoidetaan edelleen useiden lääkkeiden voimalla, eikä niiden yhteisvaikutuksesta ole täyttä selvyyttä. Väitteen todistaa kaksi Itä-Suomen yliopiston tuoretta väitöstutkimusta. Kotona asuvat vanhukset käyttivät keskimäärin seitsemää ja laitoshoidossa olevat kymmentä lääkettä. Yhdeksällä kymmenestä yli 74-vuotiaalla oli vähintään yksi sydän- ja verenkiertosairauksien lääke ja yli puolella kolme eri lääkettä tai enemmän.

Monilääkitys kohdistui henkilöille, joilla oli ongelmia yleisen terveydentilan, ravitsemuksen, toimintakyvyn ja mielialojen kanssa. Tutkijoiden mukaan lääkäreiden tulisi kiinnittää huomionsa määrän sijasta lääkityksen sisältöön ja laatuun.

Väitöstutkimusten tulokset ovat merkittäviä, toivottavasti ne ohjaavat lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa uudenlaisiin käytäntöihin. Nyt tutkimusten mukaan ongelmana on esimerkiksi se, että uusia lääkityksiä aloitetaan tietämättä kokonaislääkitystä ja kuuriluontoiset lääkitykset jäävät voimaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä yhdeksi syyksi ongelmaan nähdään pirstaleiset hoito- ja tietojärjestelmät (HS 12.3.). Niitä pitäisikin uudistaa pikaisesti. Vanhuksen monilääkitys voi olla monissa tapauksissa hyvin ongelmallista ja vaarallista. Vanhus ei välttämättä aina jaksa ja osaa kertoa tarkkaan vaivojensa oireita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.