Liikaa lääkkeitä

Vanhoja ihmisiä hoidetaan edelleen useiden lääkkeiden voimalla, eikä niiden yhteisvaikutuksesta ole täyttä selvyyttä. Väitteen todistaa kaksi Itä-Suomen yliopiston tuoretta väitöstutkimusta. Kotona asuvat vanhukset käyttivät keskimäärin seitsemää ja laitoshoidossa olevat kymmentä lääkettä. Yhdeksällä kymmenestä yli 74-vuotiaalla oli vähintään yksi sydän- ja verenkiertosairauksien lääke ja yli puolella kolme eri lääkettä tai enemmän.

Monilääkitys kohdistui henkilöille, joilla oli ongelmia yleisen terveydentilan, ravitsemuksen, toimintakyvyn ja mielialojen kanssa. Tutkijoiden mukaan lääkäreiden tulisi kiinnittää huomionsa määrän sijasta lääkityksen sisältöön ja laatuun.

Väitöstutkimusten tulokset ovat merkittäviä, toivottavasti ne ohjaavat lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa uudenlaisiin käytäntöihin. Nyt tutkimusten mukaan ongelmana on esimerkiksi se, että uusia lääkityksiä aloitetaan tietämättä kokonaislääkitystä ja kuuriluontoiset lääkitykset jäävät voimaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä yhdeksi syyksi ongelmaan nähdään pirstaleiset hoito- ja tietojärjestelmät (HS 12.3.). Niitä pitäisikin uudistaa pikaisesti. Vanhuksen monilääkitys voi olla monissa tapauksissa hyvin ongelmallista ja vaarallista. Vanhus ei välttämättä aina jaksa ja osaa kertoa tarkkaan vaivojensa oireita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.