Liikaa pätsäilyä

Pätsäily on sana, jonka luin ensimmäisen kerran perjantaina Savon Sanomista. Kirjailija Matti Mäkelä kertoi 60-vuotishaastattelussaan, että hänen isällään oli tapana eläkeiässä pätsäillä ja Mäkelä aikoo vanheta samalla tavalla.

Pätsäily ei Mäkelän mukaan tarkoita lonkan vetämistä. Pätsäilyvaiheessa touhut vain muuttuvat vaatimattomimmiksi, sellaiseksi nurkissa puuhasteluksi. Pätsäily on käsittääkseni lähellä käpsehtimistä.

- Aion laskea työtehoa vähitellen kohti pätsäilyä, Mäkelä sanoo.

Kadehdittava tilanne. Ehkäpä minäkin onnistun seuraamaan esimerkkiä muutaman vuoden kuluttua.

Mäkelän pätsäily taitaa olla sekä henkistä että fyysistä laatua. Monilla muilla se on pelkästään fyysistä, ainakin päälle päin.

Suomalaisista 69 prosenttia kertoo harrastavansa liikuntaa pari-kolme kertaa viikossa. Näin sanoo tutkimus. Jos tämä pitää paikkansa, suomalaisten fyysisen kunnon pitäisi olla selvästi parempi kuin kolme vuosikymmentä sitten, jolloin vain 46 prosenttia ylsi samaan (Suomen Kuvalehti 15.7.).

Eipä taida pitää paikkaansa. Varusmiespalveluksen aloittavien alokkaiden tulokset Cooperin testissä ovat vuosi vuodelta pudonneet. Nuorten miesten keskipaino on noussut, eikä pelkästään sen vuoksi, että myös keskipituus on noussut.

Kansan keskipaino nousee, lihaskunto heikkenee. Sydän- ja verisuonisairaudet ja diabetes lisääntyvät. Näin käy, vaikka liikuntaa harrastetaan ainakin tutkimusten mukaan enemmän kuin takavuosina.

Suurin syy ristiriitaan on tietysti se, että hyötyliikunta on vähentynyt, joidenkin kohdalla hävinnyt kokonaan.

Varsinkin kävelyä vältellään. Seuratkaapa joskus markettien parkkipaikoilla, miten nuoretkin ihmiset epätoivoisesti ajelevat minuuttikaupalla edestakaisin ja kyttäävät vapaata ruutua kaupan oven edestä, vaikka parinsadan metrin päässä on tyhjää.

Aikaa ei säästy, mutta muutama askel sentään.

Samat kävelyä välttelevät saattavat illalla lähteä lenkille tai zumbaamaan. Kalenteriin tulee merkintä, liikuntaa on harrastettu.

Arkisen hyötyliikunnan vähenemistä tai häviämistä kokonaan eivät korvaa muutamat hikiset tuokiot. Pätsäily kerää läskiä vyötärölle.

Mitä pahaa siinä sitten on? Jokainen kantaa läskinsä itse.

Eipä kuitenkaan taida kantaa, ei ainakaan läskistä aiheutuvia kustannuksia. Suomen Kuvalehdessä haastateltu UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari on laskenut, että pelkästään liikkumattomuudesta seuranneen diabeteksen kustannukset Suomessa olivat vuonna 2007 peräti 700 miljoonaa euroa.

Kustannuksia tulee sekä sairauden hoidosta että alentuneesta tuottavuudesta työpaikoilla. Hoidon kustannukset kasvavat 6-7 prosenttia vuosittain.

Tähän savottaan osallistuvat kaikki. Taakka on yhteinen.

Paluuta entiseen ei kuitenkaan taida olla. Fyysistä työtä tehtiin ennen, koska sitä oli pakko tehdä. Ihminen tuskin rasittaa itseään päivittäisissä askareissa, jos pääsee helpommalla. Paremmat työmenetelmät ja työkoneet nostavat tuottavuutta.

Onneksi omilla pienillä valinnoilla voi tehdä paljon. Suomalaisissa kaupungeissa rakentamisessa on vielä otettu huomioon se, että osa ihmisistä haluaa kävellä tai ajaa polkupyörällä. Kaikkialla maailmassa tämä ei enää ole mahdollista, ei ainakaan niin helppoa kuin meillä.

Hissin sijasta voi valita portaat. Nurmikkoa voi leikata kävelemällä ruohonleikkurin perässä sen sijaan, että istuisi sen päällä. Uistella voi soutamallakin.

Pätsäilyä ei silti kannata unohtaa. Kaiken voi vanhemmalla iällä tehdä hieman hitaammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Tavoitteet ilman keinoja luovat poliittista kitkaa

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Vanhukset eivät tarvitse almuja vaan hoitoa

Discohile ja tunteiden nuottiavain

Politiikan ja juridiikan raja testaa oikeusvaltion

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.