Liike Nyt syntyi ministerihaaveen kariutumisesta

Maanantaina tuli julki kansanedustaja Hjallis Harkimon kirja Suoraan sanottuna. Siinä Harkimo pyrkii osoittamaan, miten politiikassa puheiden ja tekojen välillä on valtava ero. Uuden poliittisen liikkeen eli Liike Nytin perustanut Harkimo myönsi radiohaastattelussa (Yle Ykkösaamu 11.9.), että jos hänestä olisi tullut ministeri, olisi varmasti mennyt pidempi aika ennen kuin liike olisi perustettu. Hän kiistää olleensa katkera siitä, että ei saanut ministerinposteja. Hän haluaa muuttaa systeemiä, joka lupaa kaikennäköistä kaikille eikä kuitenkaan pysty pitämään lupauksia.

Harkimo on varmasti oikeassa päätelmineen siitä, että politiikassa puhutaan paljon enemmän kuin tehdään. Se johtuu siitä, että kyse on järjestelmästä, jota kutsutaan demokratiaksi. Osakeyhtiöissä ei ole demokratiaa, vaan niissä valtaa käyttävät omistajat yleensä omistustensa mukanaantuoman äänivallan voimin.

Toistaiseksi Liike Nyt on vailla poliittista agendaa. Harkimon mukaan liikkeessä aletaan nyt äänestää poliittisesta agendasta. Jotakin osviittaa agendasta voinee päätellä siitä, miten Harkimo avaa ajatteluaan sopimuspolitiikasta. Harkimo katsoo työntekijöiden olojen parantuvan huomattavasti, jos työntekijät ja toimitusjohtajat pääsevät sopimaan keskenään ilman ay-liikkeen kahleita. Hänen mukaansa nyt moni ihminen jää ilman työtä, kun on määrätyt säännöt joita pitää noudattaa.

Kirjan perusteella näyttää, että johtavat poliitikot ovat oikeasti houkutelleet Harkimoa politiikkaan lupauksilla joistakin ministerinposteista. Sitä voisi pitää paljon käsittämättömämpänä kuin sitä, ettei hän luvattuja tehtäviä lopulta saanut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.