Liikkumisen rajoitukset ratkaisevat kriisin jatkon

Pääministeri Sanna Marin (sd.) väläytti keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, että hallitus voi joutua turvautumaan ulkonaliikkumiskieltoihin, jos tähän asti annetut rajoitukset eivät tehoa koronaviruksen leviämisen ehkäisyyn. Jokaisen suomalaisen on syytä ottaa varoitus todesta. Vaikka kaikki ovat jo joutuneet tinkimään omasta mukavuudestaan, on tiedostettava, että olot voivat muuttua vielä tukalammiksi. On tärkeää pitää yllä uskoa, toivoa ja yhteishenkeä, mutta vieläkin tärkeämpää on noudattaa kieltoja ja ohjeita.

Vaikka koronavirus koettelee terveydenhuollon kapasiteettia ja runtelee taloutta, kansalaisten arjessa perusasiat ovat kuitenkin vielä hyvin. Kaupassa voi käydä ja ulkona liikkua. Kaikenlainen kyläily ja kasvokkain seurustelu muun kuin ydinperheen kesken on nyt kuitenkin ehdottomasti lopetettava. Fyysisen etäisyyden pitävyys viime kädessä ratkaisee, koituuko koronasta suomalaisille suuret vai vielä suuremmat vauriot.

Rajoitusten mitoitus ja ajoitus on hallitukselle erittäin vaativa tehtävä. On havaittu, että jos ensin tehdään liian vähän, saatetaan seuraavaksi joutua tekemään liian paljon. Nyt on helppo todeta, että matkustajakaranteenit etenkin Italiasta ja Itävallasta olisi pitänyt asettaa jo paljon aiemmin. Jos taas ulkonaliikkumiskieltoon päädytään, on taas helppo sanoa, että jotain olisi pitänyt tehdä jo aiemmin tiukemmin.

Ihmetystä herättää esimerkiksi anniskeluravintoloiden yhä jatkuva vapaa aukiolo. Baaritkin työllistävät, mutta yhteiskunnalle elintärkeinä toimintoina niitä ei voi pitää. Fyysinen etäisyys vaarantuu etenkin juopuneena seurusteltaessa. Itävallan Ischglissä sijaitseva laskettelubaari tiedetään ”viruslingoksi”, josta sadat pohjoismaalaisetkin saivat tartunnan (Ilta-Sanomat 19.3.).

Liikkumista voi olla tarpeen yhä rajoittaa joiltakin osin, mutta ulkonaliikkumiskieltoon on varottava hyppäämästä suin päin. Suomen erityisolosuhteet, kuten asumisväljyys ja avara luonto, on otettava huomioon. Esimerkiksi Belgiassa yksin ulkoiluun jopa kannustetaan ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta (Helsingin Sanomat 19.3.). Myöskään mökkeily ei itsessään levitä virusta. Luonto on suomalaisten viimeinen henkireikä, jonne pääsyä tulee rajoittaa vain äärimmäisessä hädässä.

Ulkonaliikkumiskiellon vahtiminen ja laajat oheisseuraukset kuluttaisivat lisää niukkoja viranomaisresursseja. Jo nyt yli 70-vuotiaiden ohjeellinen pysyminen karanteenimaisissa oloissa aiheuttaa yhteiskunnalle moraalisen huoltovelvoitteen, jos muita auttajia ei ole saatavilla. Kunnissakin on herättävä kriisiaikaan toden teolla, mikä tarkoittaa tehtävien ankaraa priorisointia ja työskentelyä yli hallinto- ja toimenkuvarajojen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.