Liitosselvitykset venyvät vaalikamppailun keskelle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta selviytyi hyvin tulikokeesta, johon hallituksen kuntauudistus sen asetti. Valiokunta onnistui pusertamaan ratkaisun, joka ei pelätyn selvästi jakanut valiokuntaa hallitus–oppositio-akselilla. Yksimielinen valiokunta ei sentään ollut, mutta hyvällä tahdolla voi arvioida, että erimielisyydet nousivat perustuslain tulkinnasta, joka jakoi myös valiokunnan kuulemia asiantuntijoita.

Puoluepolitiikka ei ratkaissut, mutta ratkaisulla on silti puoluepoliittisia vaikutuksia. Niistä oleellisin on epäilemättä se, että kuntien liitosselvitykset uhkaavat viivästyä ajatellusta aikataulusta keskelle seuraavaa eduskuntavaalikamppailua. Tämä johtuu siitä, että valiokunta kytki kuntauudistuksen tiukasti myöhemmin päätettävään sote-uudistukseen.

Kuntarakenne laki voidaan valiokunnan mielestä säätää yksinkertaisella enemmistöllä. Kunnille on kuitenkin annettava puoli vuotta aikaa liitosselvityksien tekemiseen sen jälkeen, kun eduskunta on hyväksynyt sote-uudistusta säätelevän lain.

Näillä näkymin lakiesitys valmistuu keväällä 2014. Jos eduskunta ei ehdi käsittelemään esitystä ennen ensi vuoden kesätaukoa, laki hyväksytään syksyllä ja ainakin osa liitosselvityksistä valmistuu vasta vuoden 2015 puolella. Eduskuntavaalit järjestetään huhtikuussa samana vuonna.

Poliittisesti mielenkiintoinen kysymys on, miten rajusti kuntauudistusta nyt tiukasti vastustava keskusta käyttää tilaisuutta hyväkseen omassa vaalitaistossaan. Houkutus ainakin on suuri.

Voisiko intoa rymistelyyn kuitenkin jonkin verran hillitä puolueen kannatuksen nousu, josta todisti muun muassa Helsingin Sanomien keskiviikkona julkistama kannatuskysely? Jos keskusta säilyttää suosituimman puolueen asemansa myös vaalien kynnykselle, sen on vaalikamppailussaan otettava huomioon myös todennäköiset kumppaninsa seuraavassa hallituksessa. Hallitusohjelmaa ei kirjoiteta suurimman puolueen sanelusta, vaan se on aina kompromissi.

Hallitus joutuu perustuslakivaliokunnan ratkaisun jälkeen pohtimaan tarkasti, missä aikataulussa sote-uudistusta viedään eteenpäin. Suuntaviivat uudistukselle rakennettiin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orvon johtamassa työryhmässä. Suuntaviivat eivät kuitenkaan riitä, vaan on tehtävä lakiesitys.

Joidenkin asiantuntijoiden mielestä Orvon työryhmän pääsäännöksi tarjoileva sote-alueiden isäntäkuntamalli on perustuslain näkökulmasta ongelmallinen. Malli saattaa rikkoa kuntien itsehallintoa, joka on turvattu perustuslaissa. Ongelman joutuu aikanaan ratkaisemaan eduskunnan perustuslakivaliokunta.

Mahdollista on, että hallitus vaikeuksista huolimatta kiirehtii lakiesityksen valmistelua niin, että esitys saataisiinkin eduskuntaan jo syysistuntokaudella tänä vuonna. Kuntarakennelain käsittely eduskunnassa on osoittanut, että tarvittaessa eduskunta selviytyy eteen tulevista urakoistaan nopeastikin. Hutilointiin ei kuitenkaan ole varaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.