Likaiset neulat soivat kuin hälytyskello

Jopa 19 ihmistä altistui HIV-, B-hepatiitti- ja C-hepatiittitartunnoille keskiviikkona, kun heiltä otettiin verinäytteitä käytetyillä neuloilla Huslabin näytteenottopisteessä Kampissa Helsingissä.

Näytteitä otti kokenut työntekijä. Jostain syystä hän oli luullut, että roska-astiassa olleet neulat ovat puhtaita. Yksi selitys on, että neulasuojukseen pantu käytetty neula voi nopeasti katsoen näyttää samalta kuin käyttämätön turvaneula.

Silti virhettä ei olisi pitänyt tapahtua, koska käyttämättömät neulat ovat aina pakkauksessa, ellei laboratoriossa ole tullut tavaksi aukoa useita pakkauksia kerralla toimenpiteiden nopeuttamiseksi.

Vaikka todettu virhe teoriassa voikin johtaa verinäytepotilaiden sairastumiseen, todennäköistä se ei ole. Siitä huolimatta karmiva neulasekaannus on kolaus koko suomalaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

Valitettavasti yksi mahdollinen ja todennäköinen selitys virheelle on kiire. Ja yksi pahaenteinen kiireen selittäjä on suoritepalkkiojärjestelmä, vaikka laboratorion toimitusjohtaja sen kiistääkin.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS palkitsee työntekijöitään hyvästä työsuorituksesta niin sanotulla Nopsapalkkiolla (Yle Uutiset 31.3.). Näytteenottaja saa työvuorossaan jokaisesta 40 näytteenoton jälkeisestä näytteestä euron palkkion.

Vaikka suoritepalkkiojärjestelmässä on muitakin mittareita, rahallinen palkkio on merkittävä ja se vaikuttaa. Se ohjaa kiirehtimään. Vaikka tavoite on ripeä palvelu, tuloksena ainakin keskiviikkona oli hutilointi.

Tapaus on erittäin opettavainen esimerkki siitä, miten suoritepalkkiot ja muut kannustimet eivät aina toimi toivotulla tavalla.

Virhesuoritus osoittaa myös sen, että on erityisen riskialtista tuoda työsuoritukseen sidottuja palkanlisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palkkausjärjestelmiin. Lääkärit ja hoitajat eivät työskentele tehtaissa. Palkkauksen pitää toki kannustaa hyvään työsuoritukseen, mutta ei potilasturvallisuutta vaarantaen.

Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa työskentelevät ihmiset ovat työssään vastuussa potilaiden terveydestä ja jopa hengestä, joten kannustimien pitää ohjata onnistumisiin nimenomaan tässä suhteessa. Pitää yllyttää maksimoimaan terveys. Onko sellaisten järjestelmien rakentaminen mahdollista, on hyvä kysymys, vaikeaa se ainakin on.

Tällä hetkellä sosiaali- ja tervey­denhuollon organisaatiot ovat siiloutuneet tavalla, joka johtaa osaoptimointiin. Potilas jää sinänsä tehokkaasti toimivien siilojen väliin. Terveyskeskuksissa on kautta maan kokemusta esimerkiksi lääkärin palkasta, joka on sidottu osittain tehtyjen toimenpiteiden määrään. Suoritteita tulee paljon ja lääkäri kuittaa palkkiot, mikä näyttää tosi tehokkaalta. Terveysvaikutukset unohtuvat tai jäävät sivuseikaksi.

Potilaskeskeisyys ja terveysvaikutukset onkin otettava avainsanoiksi viimeistään nyt, kun sote-uudistusta aletaan viedä käytäntöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.