Linnan juhlat kiertoon

Erkki Ryynänen

Ne ovat taas takana, mutta poru niiden ympärillä jatkuu ja jatkuu…

Nobel-juhlatko? Ei, arvasitte väärin. Ne pikkukemut järjestettiin Oslossa joku viikko sitten, ja rauhanpalkinnon pokkasi EU. Siis me kaikki.

Ne juhlien juhlat ovat omat linnan juhlamme. Niistä jauhetaan mediassa kuukausi etukäteen ja pari viikkoa jälkikäteen. Juhlia seuraa tv:stä yli parimiljoonainen joukko, joka toinen suomalainen.

Linnan juhlien saamassa julkisuuskohelluksessa ei ole enää mitään tolkkua. Instituutio istuu nykyisyydellään huonosti tasavaltaan.

Hullutuksen takana ovat hyvin pitkälle iltapäivälehdet, tarkemmin sanottuna niiden bisnes. Ne pohjustavat herkkuaan viikkoja ennen juhlia vuodattamalla kutsulistoja. Etelän julkkikset ovat oppineet pelin hengen. He elävät ja hengittävät julkisuudella. Julkisuus kun on huumetta.

Linnan juhlien mediapeliä ohjaa symbioosi, jossa molemmat osapuolet hyötyvät: julkkikset myyvät itseään, ja iltapäivälehtien kassa kilisee.

Yhä pahemmaksi meno yltyy vuosi vuodelta. Vielä vuosikymmen, pari sitten linnan juhlahumusta tehtiin iltapäivälehdissä seuraavaksi päiväksi puolenkymmentä sivua, aikakauslehdissä (naisten) pukuloistoa taivasteltiin parin-kolmen sivun verran, laatulehdet tyytyivät sivuun.

Toista on tänään. Iltapäivälehdet revittelevät kilvan kymmeniä sivuja. Eikä siinä kaikki, kuvaralli jatkuu useita päiviä jälkikäteenkin. Linnan juhlia ohjaa (naisten) pukeutumisen kilpavarustelu. Överiksi on mennyt.

Presidentti Niinistö on tehnyt eleen linnan juhlien ohjaamiseksi oikeaan suuntaan: linnaan kutsutaan enemmän tavallisia ansioituneita kansalaisia ja joukkoa kierrätetään. Silti nuoren polven julkimoita, erityisesti muusikoita ja sen tuhannen lajin urheilijoita, tuntuu vilisevän turhankin paljon.

Mutta nyt on tulossa muutos menoon. Kahtena seuraavana vuonna linna on remontissa. Yksi mahdollisuus on välivuosi. Sellaisia pidettiin parikin kertaa presidentti Kekkosen kaudella, toinen Sylvi-puolison kuoleman jälkeen, toinen presidentin sairastuttua 1981.

Välivuosi tuskin käy. On puhuttu jo Musiikkitalosta. Se on murju Finlandia-talon rinnalla.

Mutta entäpä, jos linnan juhlat pantaisiin kiertoon? Turku on jo tarjoutunut isännäksi, onhan sillä komea linna valmiina. Vanha pääkaupunki sopisi uuskäyttöön 200 vuoden jälkeen. Presidenttikin on varsinaisesta Suomesta, melkein turkulainen.

Presidentti Niinistöllä olisi nyt oiva tilaisuus tervehdyttää linnan juhlat. Se sopisi linnan nykyisen isännän tyyliin. Kiertoon vaan. Samalla väkikin vaihtuisi pääkaupungin julkimoista. Tuskin vanhaan, kolkkoon linnaan edes tultaisiin puolialastomina, kuten Helsingissä kilpaillaan huomiosta.

Seuraavana vuonna voitaisiin kokoontua keskemmällä Suomea. Jyväskylä, Suomen Ateena, on jo tarjoutunut. Ei huono ehdotus sekään. Savonlinna, Itä-Suomen lukko, olisi itäsuomalaisten komea areena. Itsenäisyys on koko Suomen juhla.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.