Linnatuomio uhkaa

Lahjusoikeudenkäynti kansanedustaja Ilkka Kanervaa (kok.) vastaan alkoi valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa torstaina. Syyttäjä vaatii Kanervalle vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kanervan ohella jutussa ovat syytettynä liikemiehet Kyösti Kakkonen, Arto Merisalo, Toivo Sukari ja Tapani Yli-Saunamäki. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

Esitutkinnan mukaan Sukari pyysi Kanervaa vaikuttamaan kokoomuksen eduskuntaryhmään Ideaparkin kaavoitusasiassa. Maskun Kalustetalo Oy antoi Kanervalle epätavanomaisen paljon etuuksia. Väitetyt edut olivat muun muassa vaalitukea ja rahoitusta Kanervan syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen 2008.

Liikemiehillä oli Varsinais-Suomessa hankkeita, jotka olisivat vaatineet merkintöjä maakuntakaavaan. Kanerva työskentelee Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana, joten hän on voinut vaikuttaa kauppakeskusten kaavoitukseen.

Oikeusprosessi on hyvin ikävä Kanervalle itselleen ja kiusallinen kokoomukselle. Olipa käräjäoikeuden tuomio mikä tahansa, joku osapuoli valittanee ratkaisusta hovioikeuteen. Jos valitusprosessi käynnistyy, tuomio saa lainvoiman vasta hovioikeuden ratkaisun jälkeen. Prosessista tulee pitkä.

Kanervan kannalta onnettomin vaihtoehto on syyttäjän vaatiman maksimirangaistuksen toteutuminen. Siinä tapauksessa ehdollinen tuomio ei tule kysymykseen, vaan Kanerva joutuisi vankilaan.

Lahjontasyytteillä ei ollut merkittävää vaikutusta Kanervan kansansuosioon. Hän meni kirkkaasti läpi huhtikuun eduskuntavaaleissa. Turkulaisedustajan poliittinen ura on kuitenkin saanut niin kovan kolauksen, ettei häntä valittane enää merkittäviin poliittisiin tehtäviin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.