Linnatuomio uhkaa

Lahjusoikeudenkäynti kansanedustaja Ilkka Kanervaa (kok.) vastaan alkoi valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa torstaina. Syyttäjä vaatii Kanervalle vähintään kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kanervan ohella jutussa ovat syytettynä liikemiehet Kyösti Kakkonen, Arto Merisalo, Toivo Sukari ja Tapani Yli-Saunamäki. Kaikki syytetyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

Esitutkinnan mukaan Sukari pyysi Kanervaa vaikuttamaan kokoomuksen eduskuntaryhmään Ideaparkin kaavoitusasiassa. Maskun Kalustetalo Oy antoi Kanervalle epätavanomaisen paljon etuuksia. Väitetyt edut olivat muun muassa vaalitukea ja rahoitusta Kanervan syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen 2008.

Liikemiehillä oli Varsinais-Suomessa hankkeita, jotka olisivat vaatineet merkintöjä maakuntakaavaan. Kanerva työskentelee Varsinais-Suomen liiton hallituksen puheenjohtajana, joten hän on voinut vaikuttaa kauppakeskusten kaavoitukseen.

Oikeusprosessi on hyvin ikävä Kanervalle itselleen ja kiusallinen kokoomukselle. Olipa käräjäoikeuden tuomio mikä tahansa, joku osapuoli valittanee ratkaisusta hovioikeuteen. Jos valitusprosessi käynnistyy, tuomio saa lainvoiman vasta hovioikeuden ratkaisun jälkeen. Prosessista tulee pitkä.

Kanervan kannalta onnettomin vaihtoehto on syyttäjän vaatiman maksimirangaistuksen toteutuminen. Siinä tapauksessa ehdollinen tuomio ei tule kysymykseen, vaan Kanerva joutuisi vankilaan.

Lahjontasyytteillä ei ollut merkittävää vaikutusta Kanervan kansansuosioon. Hän meni kirkkaasti läpi huhtikuun eduskuntavaaleissa. Turkulaisedustajan poliittinen ura on kuitenkin saanut niin kovan kolauksen, ettei häntä valittane enää merkittäviin poliittisiin tehtäviin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.