Lisää mustaa lunta

Unohduksen lumet eivät ota laskeutuakseen Suomen mustuneen hiihtomaineen ylle, vaikka Lahden skandaalinkäryistä ja surullisista MM-hiihdoista on kulunut jo yhdeksän vuotta.

Normaalioloissa suomalainen hiihtokansa odottaisi näinä päivinä jännityksellä Vancouverin talviolympialaisten alkamista. Iloisten mitaliveikkausten sijasta puheet keskittyvät nyt kuitenkin Nelosen paljastuksiin, joitten mukaan Mika Myllylä olisi tunnustanut poliisin kuulusteluissa käyttäneensä verta vahvistavaa epo-hormonia jo 1990-luvun kisoissa.

Keskusrikospoliisi ei ole vahvistanut tv-kanavan tietoja. Kuluneet vuodet ovat kuitenkin vieneet kansakunnalta uskon suomalaisen urheilun puhtauteen, joten henkisesti ollaan valmiita ottamaan vastaan nämä uusimmatkin iskut. Sitä paitsi: jos Myllylän hiihtokuntoa paranneltiin kielletyllä hormonivalmisteilla, niin kaikki syy on epäillä, että samaa tehokuuria sovellettiin myös vuosituhannen vaihteen muihin huippuhiihtäjiin.

Vastuuta rikolliseen toimintaan ryhtymisestä ei pidä sysätä vain urheilijoille, vaan syy on ollut koko tuolloisessa järjestelmässä. Langenneista sankareista on Mika Myllylä maksanut kovimman hinnan kielletyistä leikeistä. Esikuvallisena urheilijana ja ihmisenä tunnetun haapajärveläisen viime vuodet ovat olleet syvä inhimillinen tragedia.

Jos doping on epäurheilijamaista käytöstä, niin yhtä epäurheilijamaista on ollut jättää Myllylä yksin kantamaan menneisyyden raskasta taakkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.