Lisää "pakkoruotsia"?

Monien suomalaisten tuntema ruotsin kielen kammo ei poistunut sillä, että poistettiin "pakkoruotsi" ylioppilaskirjoituksista. Kun Suomi on perustuslain mukaan kaksikielinen maa, koululaitoksen on kuitenkin pakko antaa jonkinlainen ruotsin perusopetus koko kansakunnalle.

Nyt tuo perusopetus annetaan yläkoulun kolmella luokalla, jolloin oppilaat ovat 13-16-vuotiaita. Siinä vaiheessa he ovat alkavassa tai pahimmassa murrosiässä, jolloin koulunkäynti ei muutoinkaan maistu aina herkulta - eikä etenkään pakolliseksi määrätty kieli, jota monet sisämaan suomalaiset pitävät täydellisen tarpeettomana.

Opetusministeri Henna Virkkunen on heittänyt nyt ajatuksen, jolla ruotsin opetukseen saataisiin lisätehoa ja ehkäpä lisää kiinnostavuuttakin. Hänen mielestään ruotsin tunnit voitaisiin aloittaa jo alakoulun kahdella viimeisellä luokalla, jolloin lapset ovat vielä lapsia. Tuolloin he eivät ole vielä omineet vanhempiensa tai vanhempien ikätovereittensa asenteita ja ovat muutoinkin herkempiä omaksumaan uutta tietoa.

Virkkusen ajatus on mielenkiintoinen ja ja herättää ainakin keskustelua. Jyrkät suomalaisuusmiehet ja -naiset tuomitsevat sen, mutta asiaa kannattaa silti harkita ja mahdollisesti myös kokeilla.

Yhden tärkeän lisäkysymyksen ministerin ajatus nostaa. Peruskoulussa on tarve myös luovien taideaineitten ja urheilun tuntien lisäämiseen. Vesittävätkö uudet ruotsin tunnit tämän tarpeellisen uudistuksen heti kättelyssä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.