Lisää "pakkoruotsia"?

Monien suomalaisten tuntema ruotsin kielen kammo ei poistunut sillä, että poistettiin "pakkoruotsi" ylioppilaskirjoituksista. Kun Suomi on perustuslain mukaan kaksikielinen maa, koululaitoksen on kuitenkin pakko antaa jonkinlainen ruotsin perusopetus koko kansakunnalle.

Nyt tuo perusopetus annetaan yläkoulun kolmella luokalla, jolloin oppilaat ovat 13-16-vuotiaita. Siinä vaiheessa he ovat alkavassa tai pahimmassa murrosiässä, jolloin koulunkäynti ei muutoinkaan maistu aina herkulta - eikä etenkään pakolliseksi määrätty kieli, jota monet sisämaan suomalaiset pitävät täydellisen tarpeettomana.

Opetusministeri Henna Virkkunen on heittänyt nyt ajatuksen, jolla ruotsin opetukseen saataisiin lisätehoa ja ehkäpä lisää kiinnostavuuttakin. Hänen mielestään ruotsin tunnit voitaisiin aloittaa jo alakoulun kahdella viimeisellä luokalla, jolloin lapset ovat vielä lapsia. Tuolloin he eivät ole vielä omineet vanhempiensa tai vanhempien ikätovereittensa asenteita ja ovat muutoinkin herkempiä omaksumaan uutta tietoa.

Virkkusen ajatus on mielenkiintoinen ja ja herättää ainakin keskustelua. Jyrkät suomalaisuusmiehet ja -naiset tuomitsevat sen, mutta asiaa kannattaa silti harkita ja mahdollisesti myös kokeilla.

Yhden tärkeän lisäkysymyksen ministerin ajatus nostaa. Peruskoulussa on tarve myös luovien taideaineitten ja urheilun tuntien lisäämiseen. Vesittävätkö uudet ruotsin tunnit tämän tarpeellisen uudistuksen heti kättelyssä?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.