Lisää tavallisia perheitä

Luokassani on neljä levotonta ja haistattelevaa oppilasta, kertoi muuan opettaja.

Vielä hyvänä lisänä on hemmoteltu ja aggressiivinen tyttönen, jonka vanhemmat vaativat jo viime lukuvuonna koululta joustavampaa otetta.

Muualta Suomesta kuultu juttu kuvaa paineita, joissa syyslukukausi alkaa monissa Savonkin kouluissa.

Pääosin koulutyö sujuu tässä nyt myös Newsweekin kärkeen rankkaamassa koulutuksen mallimaassa. Silti opetustyö ja tunnelma kärsivät hurjasta menosta.

On klisee peräänkuuluttaa vanhemmuutta, mutta kyllä ihan tavallisella kotikasvatuksellakin alkaa olla tilausta.

Viime viikolla kuopiolainen lastenpsykiatri kertoi uutisjuttua varten kuulumisia ruuhkasta. Pahassa jamassa olevia lapsia tulee hoitoon tasaisesti kaikista yhteiskuntaluokista.

Ongelmat eivät kytkeydy esimerkiksi vanhempien kouluttamattomuuteen saati kodin talousjamaan, joskin köyhyys voi olla vielä muiden ongelmien lisänä iso rasite vanhemmuudelle.

Samaa sanovat opettajat. Tahtoo jo paremminkin olla toisinpäin. Tervejärkisyys sekä hyvä vuorovaikutus vanhemman ja lapsen välillä ei todellakaan riipu perheen yhteiskunnallisesta asemasta.

Hyvinkin tavallisista perheistä singahtaa kouluun ja maailmaan tasapainoinen lapsi - jos tämän kanssa on oltu vanhempana.

Käytös kertoo jotain. Jos lapsi ei tervehdi tullessaan kylään tai sana "kiitos" on tuntematonta terminologiaa, onko paljoa muutakaan kotona opetettu?

Myös materiaalinen hemmottelu tuottaa yhä enemmän itsekeskeisiä päsmäreitä.

Olisiko selitys lapsijohtoisessa kasvatuksessa, jossa vanhemmat toteuttavat hyvää tarkoittaen lapsen kaikki toiveet ja operoivat jälkikasvunsa viihdytysjoukkoina?

Ei ihme, jos pienikin hankaus johtaa raivokohtauksiin koulussa.

Vanhemmat tavallisesti tiedostavat, että kasvatus voi nyrjähtää kaupankäyntiin. Jos lapsi oivaltaa, että tekemisistä seuraa hyödyllisiä vastapalveluksia, ollaan herkästi suossa.

Herra varjelkoon maailmaa tällaisilta yksilöiltä, joiden elämä on pelkkää peliä koulussakin ja myöhemmin työelämässä.

Filosofiassa puhutaan eettisestä relativismista, jossa haetaan mukavuutta ja sopivuutta, mutta ei hyvyyttä. Mitään eettisiä tavoitteita ei aina ole kasvatuksessakaan tai ne muuttuvat koko ajan.

Eettinen relativismi lyö kasvoille sitä tosiasiaa, että lapset ja nuoret ihmiset haluavat luottaa johonkin. Tunteen sanotaan perustuvan varmuuteen, mutta voiko lapsi tai nuori luottaa vanhempiin, jotka eivät keskustele oikeasta tai väärästä, vaan vain viihtyvät, hengailevat ja ovat kamuja jälkikasvunsa kanssa?

Kerran kuuntelin, kun eräs äiti iloitsi lapsensa ollessa itsekäs ja ahne. Hän menestyisi maailmassa.

Toki jokainen haluaa jälkikasvunsa selviytyvän, mutta olisi uskottava lapsessa olevaan hyvään - oikean ja väärän tajuun. Sitä voi ja pitää ruokkia.

Tuskin lapset ja nuoret ovat huonompaa ainesta kuin ennenkään. Nuoret ihmiset tutkitusti juttelevat mieluusti esimerkiksi etiikasta.

Koulumaailma kaipaa sekin tervehenkisyyttä. On arvioitu, että hyvää tekevät ja identiteettiä vahvistavat taideaineet ja tuntuva liikunnan lisäys saattaisivat osaltaan auttaa työrauhaa.

Ovatkohan nämä aineet runsaampina vuodeksi 2014 uusittavissa opetussuunnitelmissa? Olisi jo aika.

Myös opettajanhuoneessa luodaan työilmapiiriä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys kertoi keväällä, että jos henki on hyvä johtokeskuksessa, myös oppilaat voivat paremmin.

Tutkimusten mukaan koulujen välillä on huikeita eroja, kun yleistunnelmasta on kyselty.

Työpaikka se on koulukin - niin lapsille kuin opettajille.

lKirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.