Lisää uusia tuotteita

Maitotilallisten taloudelliset edellytykset harjoittaa elinkeinoaan ovat vaikeutuneet merkittävästi, kun maidon tuottajille maksettava hinta on nopeasti alentunut. Maidosta on yksinkertaisesti ylikapasiteettia.

Ruotsista tuodaan lisäksi suomalaiskauppojen hyllyille maitoa, jonka litrahinta on noin 10 senttiä halvempi kuin Suomessa lypsetyn maidon hinta. Erotus saa investointeja tehneen, kustannusten kanssa kamppailevan lypsykarjatilallisen ihon kananlihalle.

EU pyrkii saamaan tilannetta hallintaan voin ja maitojauheen tukiostoilla. Itse pulmaan se ei tuo ratkaisua. Jos maitoa tuotetaan kulutukseen nähden liikaa, maitotuotteiden varastointi ainoastaan siirtää ongelman ratkaisua.

Maa- ja elintarviketaloudessa lähtökohtana täytyy olla, ettei se määräydy pelkästään markkinavoimien mukaan. Ilman maakohtaisia kiintiöitä koko maatalous mukaanlukien maidontuotanto joutuisi Suomessa tekemättömän paikan eteen.

Pelkkien hallinnollisten päätösten varaan maidontuotannonkaan tulevaisuutta ei toki kannata laskea. Maidosta täytyy pystyä tuotekehityksellä luomaan sellaisia innovaatioita, joilla on hyvä menekki mahdollisimman hyvään hintaan kansainvälisilläkin markkinoilla. Perinteisten maitotuotteiden kuten maidon, jogurtin tai jäätelön menekillä tuotanto-ongelmia ei ratkaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.