Lisää uusia tuotteita

Maitotilallisten taloudelliset edellytykset harjoittaa elinkeinoaan ovat vaikeutuneet merkittävästi, kun maidon tuottajille maksettava hinta on nopeasti alentunut. Maidosta on yksinkertaisesti ylikapasiteettia.

Ruotsista tuodaan lisäksi suomalaiskauppojen hyllyille maitoa, jonka litrahinta on noin 10 senttiä halvempi kuin Suomessa lypsetyn maidon hinta. Erotus saa investointeja tehneen, kustannusten kanssa kamppailevan lypsykarjatilallisen ihon kananlihalle.

EU pyrkii saamaan tilannetta hallintaan voin ja maitojauheen tukiostoilla. Itse pulmaan se ei tuo ratkaisua. Jos maitoa tuotetaan kulutukseen nähden liikaa, maitotuotteiden varastointi ainoastaan siirtää ongelman ratkaisua.

Maa- ja elintarviketaloudessa lähtökohtana täytyy olla, ettei se määräydy pelkästään markkinavoimien mukaan. Ilman maakohtaisia kiintiöitä koko maatalous mukaanlukien maidontuotanto joutuisi Suomessa tekemättömän paikan eteen.

Pelkkien hallinnollisten päätösten varaan maidontuotannonkaan tulevaisuutta ei toki kannata laskea. Maidosta täytyy pystyä tuotekehityksellä luomaan sellaisia innovaatioita, joilla on hyvä menekki mahdollisimman hyvään hintaan kansainvälisilläkin markkinoilla. Perinteisten maitotuotteiden kuten maidon, jogurtin tai jäätelön menekillä tuotanto-ongelmia ei ratkaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.