Lisää uusia tuotteita

Maitotilallisten taloudelliset edellytykset harjoittaa elinkeinoaan ovat vaikeutuneet merkittävästi, kun maidon tuottajille maksettava hinta on nopeasti alentunut. Maidosta on yksinkertaisesti ylikapasiteettia.

Ruotsista tuodaan lisäksi suomalaiskauppojen hyllyille maitoa, jonka litrahinta on noin 10 senttiä halvempi kuin Suomessa lypsetyn maidon hinta. Erotus saa investointeja tehneen, kustannusten kanssa kamppailevan lypsykarjatilallisen ihon kananlihalle.

EU pyrkii saamaan tilannetta hallintaan voin ja maitojauheen tukiostoilla. Itse pulmaan se ei tuo ratkaisua. Jos maitoa tuotetaan kulutukseen nähden liikaa, maitotuotteiden varastointi ainoastaan siirtää ongelman ratkaisua.

Maa- ja elintarviketaloudessa lähtökohtana täytyy olla, ettei se määräydy pelkästään markkinavoimien mukaan. Ilman maakohtaisia kiintiöitä koko maatalous mukaanlukien maidontuotanto joutuisi Suomessa tekemättömän paikan eteen.

Pelkkien hallinnollisten päätösten varaan maidontuotannonkaan tulevaisuutta ei toki kannata laskea. Maidosta täytyy pystyä tuotekehityksellä luomaan sellaisia innovaatioita, joilla on hyvä menekki mahdollisimman hyvään hintaan kansainvälisilläkin markkinoilla. Perinteisten maitotuotteiden kuten maidon, jogurtin tai jäätelön menekillä tuotanto-ongelmia ei ratkaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.