Lisäavustus kiven alla

Savonlinnan oopperajuhlilla vieraili tänä kesänä reilut 60 000 kävijää. Heistä 50 000 kävi maksullisissa esityksissä. Oopperaesitysten lipunmyynti sujui odotetusti. Konsertit sen sijaan myivät korkeintaan tyydyttävästi. Tavoitteet olivat tosin aiempia vuosia korkeammalla.

Vaikka suomalainen yhteiskunta on päässyt tuoreimman laman yli, ongelmat heijastuivat oopperajuhlien lipunmyyntiin. Konserttilippuja kaupattiin edullisilla kampanjoilla, mikä laski keskihintaa. Huolestuttavinta oli, että yritysvieraiden osuus oli lievässä laskussa.

Yritykset varaavat yleensä liput hyvissä ajoin talvella. Talouden epävakaus saattoi olla syynä, että moni yritys jätti juhlat väliin tällä kerralla. Yksityishenkilöiden lipunostokäyttäytymisessä on tapahtunut muutosta niin, että lopullinen päätös on siirtynyt entistä lähemmäksi esityksen ajankohtaa.

Savonlinnan oopperajuhlien talous perustuu pitkälti lipunmyyntiin ja järjestäjät karttavat turhia riskejä. Esimerkiksi 2000-luvulla ihastusta herättäneet lasten oopperat ovat toistaiseksi jäissä. Se on harmillista.

Oopperajuhlien johtaja Jan Hultin toivoo lisää avustuksia festivaaleille. Valtion ja Savonlinnan kaupungin avustukset kattavat juhlien tuloista 14 prosenttia. Hultinin mielestä avustusrahan osuus pitäisi olla 20 prosenttia. Tavoite on haasteellinen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.