Lisäkuutiot ovat tiukassa

Hallitus yrittää epätoivoisesti etsiä keinoja laukaistakseen metsäteollisuuden raaka-ainemotin. Venäjä ei ole perääntynyt toistaiseksi tuumaakaan puun vientitulleista. Huhtikuun alussa vientitulli nousi 15 euroon kuutiolta, muutaman vuoden kuluttua puutullin on määrä kivuta 50 euroon. Se tyrehdyttäisi tuonnin tyystin ja leikkaisi vähintäänkin viidenneksen metsäteollisuuden tuotannosta, ellei menetyksiä kyettäisi paikkaamaan kotimaisella puulla tai tuonnilla muualta.

Näkymä on enemmän kuin huolestuttava. Vaarassa on tuhti siivu kansantuotteesta, tuhansia työttömiä lisää. Eikä takaiskun paikkaamista ainakaan helpota sen ajoittuminen taloustaantumaan

Joku voi jo nähdä yhtäläisyysmerkkejä kahden vuosikymmenen takaisiin asetelmiin, onhan Venäjä jälleen kauppakumppanina kärjessä. Ero on vain siinä, että laman alla siitä pyörästä loppui veto tyystin. Nyt on vetoa, mutta kovin on meno kuoppaista.

Miten siis laukaista metsäalan seisova suma? Omien metsien hakkuita kiihdyttämällä, Baltian tuontipuulla vai tropiikin tuontisellulla?

Metsäväki on vakuuttunut, että kotimaan metsistä on puristettavissa puuttuva viidennes, 10-15 miljoonaa kuutiota. Se löytyy paisuneen kasvuarvion ja poistuman välistä kevyesti, lupailevat metsäntutkijat.

Venäjän tuontipuun paisuttaminen lähes 20 miljoonan kuution tasolle oli metsäteollisuudelta uhkapeliä. Tuonnilla haluttiin pitää kotimaan hintataso kurissa.

Tuontipuu ei olisi enää ratkaisu taloudellisestikaan. Teollisuus maksaa tänään tuontipuusta jopa kaksinkertaista hintaa kotimaiseen nähden.

Siinä muuten yksi syy siihen, miksi asetettuihin hakkuutavoitteisiin kotimaassa on vaikea yltää.

Hinta ei ole kuitenkaan ainoa eikä edes tärkein syy, miksi 10-15 miljoonan kuutiometrin vuosittaiset lisähakkuut kotimaan metsistä ovat mielestäni epärealistisia.

Tärkein syy on metsien pirstoutuminen ja sen myötä metsänomistajien epäyhtenäinen käyttäytyminen. Hyvin hoidettujen talousmetsien rinnalla on kasvava määrä mökkimetsiä, maisemametsiä, pystyyn lahoavia säästömetsiä ja ennen muuta pusikoituneita nuoria metsiä...Näissä syntyneen vajeen paikkaamiseksi jo nykyinen poistuma on vaatinut toisaalla raskaita ylihakkuita.

Avain merkittäviin lisähakkuisiin ei ole vanhoissa talousmetsissä. Siellä pelivara on ohut. Rakenneongelma on alkupäässä, nuorissa metsissä. Niissä on hakkuumahdollisuuksia, mutta niissä on myös paljon laiminlyöntejä. Niiden hoito ratkaisee lisähakkuumahdollisuudet.

Hallituksen kaavailema ensiharvennusmetsien määräaikainen verohuojennus, on oikeansuuntainen piristysruiske, sillä metsillä on nykyisellään omistajalle taloudellista merkitystä vain päätehakkuuvaiheessa. Ennen sitä metsätalous on vain puuhastelua, joka kattaa juuri ja juuri kustannukset.

Muitakin ongelmia lisähakkuiden tiellä on. Ylpeilemme huippuhienoilla metsäkoneillamme, mutta olemme unohtaneet vuosikymmeniksi nuoriin metsiin soveltuvan korjuutekniikan kehittämisen. Nykyinen korjuuteknologia on aivan liian massiivista nuoriin metsiin.

Metsäteollisuuden raaka-ainehuoltoon ei ole yhtä ratkaisua.

Solmuja on kolme: omat nuoret metsät, tropiikin sellu, sekä Venäjän tuonti. Niiden avaamisessa on vielä paljon oppimista. Olisiko Venäjä, Venäjä, Venäjä -solmun avaamisessa paikallaan pieni nöyryys uhman sijaan.

Olen pannut merkille, että Venäjän puutullien kohtuuttomuudesta louskuttavat samat tahot, jotka jaksavat räksyttää rähmälläänolon vuosikymmenistä. Naapurilla on oikeus tehdä metsävaroilleen mitä haluaa.

Seuraavaksi se ryhtyy pihtaamaan öljy- ja kaasuvarojaan. Niiden hinta ei ole vielä kohdallaan. Edessä on ikäviä aikoja.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.