Lisäpääomaa tarvitaan

Yhdysvaltain suurten pankkien stressitestien tulokset ovat hämmentäviä. Maan finanssiviranomaiset tulkitsivat tulokset "myönteisiksi" ja "rauhoittaviksi". Toisaalta stressitestit paljastavat, että yhdeksäntoista suurinta pankkia voivat vuosina 2009 ja 2010 tehdä yhteensä noin 600 miljardin dollarin tappiot. Näin tapahtuu siinä tapauksessa, että talous hidastuu ja työttömyys yleistyy pelättyäkin nopeammin.

Yhdeksästätoista pankista kymmenen tarvitsee lisää pääomia taantuman tuottamien tappioiden varalta. Lisärahan tarve on lähes 75 miljardia dollaria. Tulevan kuukauden aikana ratkeaa, mistä pankit aikovat pääomat ottaa.

Pankkisektorin uskottavuuden kannalta olisi tärkeää, että pääomat ammennettaisiin markkinoilta. Jos liittovaltio päätyy veronmaksajien kukkarolle, tämä vaikuttaisi kielteisesti yleiseen ilmapiiriin. Jotakin tilanteen karuudesta kertoo, että epävirallisten lähteiden mukaan pelkästään Bank of America saattaa tarvita jopa 34 miljardia dollaria lisää pääomia.

Stressitestit ovat yksi osa järjestelmää, jolla USA haluaa lisätä pankkisektorinsa uskottavuutta. Vastaavat testit ovat näillä näkymin tulossa myös suurimpiin eurooppalaispankkeihin. Suunnitelma liikahti eteenpäin tällä viikolla, kun Saksan valtiovarainministeri ja sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja asettuivat testien tueksi.

Testit on tarkoitus tehdä 18-22 suurimmalle rajojen yli toimivalle pankille, jotka ovat finanssimarkkinoiden kannalta keskeisiä. Suomesta testattavina olisivat tämän hetken suunnitelmien mukaan Nordea ja Danske Bank. Suomi on ollut stressitestien puolestapuhuja. Stressitestit ovat hyvä työkalu sillä edellytyksellä, että testausmenetelmä on luotettava. Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita esimerkiksi amerikkalaispankkien testausjärjestelmän luotettavuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.