Logiikkaa arkielämään

Teemme päivittäin lukuisia toiminnallisia valintoja täysin tiedostamatta. Fundeeraamme tilannetta vain, kun kohteesta saamamme informaatio on ristiriitaista. Elinympäristömme ja arkiesineet pitäisi saada loogisuuden ja käytön helppouden osalta oleellisesti paremmalle tolalle.

Herätyskello soi. On hämärää. Ojennan käteni ja painan kevyesti äänen kohdalta, ääni vaikenee. Olen kohdannut päivän ensimmäisen arkisen käyttöliittymän.

Jätän yövalon sytyttämättä, koska haluan kokeilla miten selviän aamun askareista tukeutuen näön sijaan ensisijaisesti muihin aisteihin. Yövalon katkaisija muuten toimii jostain kumman syystä päinvastoin kuin valokatkaisijat yleensä. Fotonit alkaisivat virrata, jos katkaisijan kääntäisi ala-asentoon.

Suuntaan eteisestä pimeään keittiöön. Lasi kylmää vettä olisi paikallaan. Lasi löytyy oletetulta alueelta kuivauskaapista, taktillinen havainnointi tuntuu toimivan.

Tartun hanaan. Vasemmalle vai oikealle? Pimeässä ei kylmän sininen ja kuuman punainen symboli näy. Useimmiten vesihanoista tulee kylmä vesi oikealle kääntämällä ja kuuma vasemmalle kääntämällä, vaan ei aina.

Jatkan kohti saunan pesuhuonetta. Valo syttyisi nyt lähemmästä katkaisijan parikytkimestä lähempään valoon ja ulommasta kauempaan. Vaihdatin ne remontissa, kun olin vuosia valinnut aina väärän.

Nykyään tiedän myös, miten pesuhuoneen suihku toimii. Asentaja oli laittanut hanan siten, että hanan vivun osoittaessa alas vesi tuli ylhäältä ja päinvastoin. Pian remontin jälkeen korjasin tilanteen itselleni loogiseksi - hana ylös, vesi ylhäältä, hana alas, vesi alhaalta.

Aurinkolasit päässä laittelen aamupalan. Työvälineitä joutuu hieman haeskelemaan, mutta siinä ei valokaan auttaisi elleivät ne ole siellä, missä niiden pitäisi mielestäni olla.

Olen muuten havainnut itsessäni ripauksen Adrian Monkin luonnetta. Lopetan sokkoleikin, kun on aika lukea aamun lehdet.

Autoteollisuus on hoitanut tonttinsa varsin hyvin. Eri autojen hallintalaitteet löytyvät yleensä tutuilta paikoilta ja toimivat odotetusti.

Tilanne voi olla kuitenkin muuttumassa. Eräs tunnettu amerikkalainen ohjelmistojätti on nimittäin ilmoittautunut autoteollisuuden yhteistyökumppaniksi...

Töissä ensimmäinen lukittu ovi aukeaa hyvin. Toisen kohdalla on tehtävä ajatustyötä. Avain täytyy asettaa normaaliin nähden ylösalaiseen asentoon.

Lukkoasentajalla ei ole ollut käyttöliittymäosaamista, ja hän on tietämättään aiheuttanut vuosien ajan jatkuvan pikkuriesan huoneen kulloisellekin käyttäjälle.

Länsimaisen kulttuurin perinteisiin kuuluu, että asiat etenevät vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas ja väreillä on tietyt symboliset merkityksensä ja järjestyksensä.

Valtaosalle arkiympäristön hallintalaitteista löytyy se luonnollisin tapa toimia, ja se pitäisi saada vallitsevaksi käytännöksi. Standardointijärjestöillä riittää työtä tehtäväksi ja tekijöillä standardeja noudatettavaksi.

Oikein toimien saataisiin ympäristö toimivammaksi ja turvallisemmaksi kaikille - vasenkätiset, värisokeat ja eri tavoin vammaiset mukaanlukien.

Kirjoittaja on Vaalijalan kuntayhtymän kuntoutusylilääkäri Pieksämäeltä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.